avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Filiala a autoritatii contractante participa la ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Filiala a autoritatii contractante participa la propriile licitatii ale ac

o filiala (personalitate juridica) a autoritatii contractante are dreptul de a participa in nume propriu (fara asocieri, subcontractori, sustineri) la proceduri publice prin licitatii deschise organizate de respectiva autoritate contractanta? este aceasta situatie un caz de conflict de interese, si daca da, unde este reglementat?
si pentru a fi si mai complicat: persoane cu functii de decizie in cadrul autoritatii contractante sunt/pot fi persoane in cadrul mecanismelor de management si control ale filialei(?)
astept comentarii urgent. multumesc
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:20, 12 Noiembrie 2013
Din cate cunosc, se considera conflict de interese, avand in vedere interesul AC de favorizare a filialei, datorita detinerii de actiuni.
Posibilitatile detinerii de functii in cadrul filialei nu fac obiectul reglementarilor OUG 34, ci altor legi. In mod normal, pot detine aceste functii, in anumite conditii.
Conflictele de interese sunt reglementate la art.66 -70 din OUG 34.
Aveti dreptate, numai ca eu nu stiu niciun text de lege care sa reglementeze clar conflictul de interese intr-o asemenea situatie. Art. 66-70 din OG 34 nu fac referire la o situatie de acest tip - filiala a AC este ofertant la licitatia organizata de AC.
Cat priveste persoanele care detin functii de decizie in cadrul AC (declarati in fisa de date pentru aplicarea art. 691) si sunt si membri in consiliul de supraveghere ai filialei (ofertantul), aici probabil ca se poate lua in considerare art. 691. Insa practica ne arata ca acele persoane sunt 'suspendate' din functie pe perioada drularii procedurii, incat sa nu mai fie niciun conflict de interese.
As fi fost interesat de un text de lege clar, sau macar de o cazuistica similara.
din pct meu de vedere nici va trebuie un articol explicit explicit. este o prezumtie mai mult decat solida ca exista un conflict de interese. poate fi invocat inclusiv art 46 alin. 2 din OUg nr. 34/2006 ca argument si art 2 cu privire la asigurarea integritatii procesului de achizitie publica.
Nu exista legi care sa reglementeze "clar" miile de spete ce pot apare intr-o procedura de achizitie. In astfel de situatii, de baza este ca AC sa ia decizii prin prisma art.2 din OUG 34, asa cum a precizat si colegul anterior.
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2013
vlad nicolae, moderator
multumesc pentru raspunsuri, insa in zona noastra de interes, o anumita AC a permis de nenumarate ori participarea la licitatiile organizate de ea a unei filiale proprii, o parte dintre aceste proceduri fiind adjudecate de respectiva filiala. noi nu am depus niciodata vreo contestatie in acest sens la CNSC, nu am cunostinta nici sa o fi facut altii.
de aici si neincrederea mea cum ca un astfel de caz sa fie clar interpretabil drept conflict de interese. mai degraba nu...
din pacate, odata cu retragerea dreptului ANRMAP de a da raspunsuri la intrebari concrete de acest tip, nu exista decat calea contestarii. ori va imaginati probabil, ca o data intrat in 'vizorul' AC drept contestatar, urmarile 'informale' pot fi altele. exista azi, 2013, un for care sa fi preluat acea atributie de la ANRMAP? multumesc

Alte discuții în legătură

Licitatie publica: participa 2 firme care au administrator si actionar comun georgepop829 georgepop829 Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti daca urmatoarea situatie reprezinta un motiv de descalficare de la o licitatie pentru 2 firme: Firma A are un ... (vezi toată discuția)
Program anual achizitii publice ContSters15910 ContSters15910 Buna ziua, Programul anual al achizitiilor publice cuprinde si cumpararile directe sau doar procedurile de achizitie publica prevazute de OUG nr.34/2006? ... (vezi toată discuția)