Buna ziua, sotia mea a lucrat 3 ani cu carte de munca la un magazin(privat).Pe 06.09.2013, i s-a incheiat activitatea definitiv( cu tot cu preaviz), a primit toate hartiile pentru dosarul de somaj, INCLUSIV CELE DE LA ANGAJATOR, (adeverinta vechime, etc, etc, FIRMA DESFIINTATA, toate).Cu dosarul pus la punct a mers la somaj si surpriza....doamna de acolo, ii spune ca ultimele 3 luni nu apar acoo in aplicatie..:frantic::frantic::frantic:...sotia sa innebuneasca acolo...a sunat contabilul si fostul patron sa lamureasca, acestia au spus ca au platit ce era de platit, in ziua precedenta, adica cum ar fi "ieri"...intrebarile mele sunt...E posibil ca confirmarea platii datoriilor avute de ei,sa nu apara nici adoua zi in aplicatiile de acolo?????....Cum a putut inchide firma daca nu si-a platit datoriile ???.....De ce contabilu a completat adeverintele corect, daca la finante se pare ca nu a platit??......Ce risca sotia mea legat de somaj, daca in ultimele 3 luni nu sau platit darile la stat ?????
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...
2. Asadar pentru ca sotia dvs. sa beneficieze de indemnizatie de somaj nu este obligatoriu ca angajatorul sa fi platit contributiile ci numai sa le fi datorat.
3. - Datorarea contributiilor se dovedeste prin declaratia lunara nominala (D112) depusa de angajator la ANAF.
- Angajatorul trebuie, deci, sa depuna D112 pe cele 3 luni si sotia dvs. va beneficia de indemnizatie de somaj.
Somaj
viu
Am lucrat pana in 07.11.12 la o firma si am plecat cu acordul partilor. M-am angajat pe perioada determinata (1 luna) in perioada 08.11.- 08.12.12. Vreau sa-mi ... (vezi toată discuția)