Buna ziua, am o II deschisa (domeniu activitate agricultura) si sunt si salariata la o primarie de comuna. Am inteles ca, ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa suspend activitatea II -ului, lucru care nu pot sa il fac pentru ca beneficiez de fonduri europene. Pentru a primi stimulentul de insertie de 500 lei/luna trebuie neaparat sa ma intorc la lucru, adica nu pot sa imi iau concediu de la primarie si sa imi continui activitatea cu II -ul?
1. Daca aveti o I.I. insemna ca aveti o activitate independenta, aducatoare de venituri profesionale impozabile, si pe perioada CCC trebuie sa o suspendati.
2. - Daca nu puteti suspenda activitatea I.I. atunci nu mai intrati in CCC si veti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica veti lucra si la Primarie, veti activa si la I.I. si veti primi si stimulentul de insertie.
Da, dar pe mine m-ar fi interesat sa intru in concediu crestere copil (fara a beneficia de indemnizatie crestere copil). Eu nu am dreptul sa imi iau concediu in calitate de salariat?
1. - Daca veti solicita numai CCC fara indemnizatie este ca si cum ati lua concediu fara plata.
- Nu veti mai fi asigurat la sanatate si nici nu veti mai avea stagiu asimilat la pensie si somaj.
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?
Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.