avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot beneficia de pensie de urmas in conditiile in care am terminat anul acesta masterul si m-am inscris la o postliceala. mentionez ca am 24 de ani. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 12 Septembrie 2013
1. - Pana la varsta de 26 de ani veti beneficia de pensie de urmas daca urmati cursurile unei forme de invtamant agreate de Ministerul Educatiei.
- Pensia de urmas poate fi cumulata cu orice alt venit provenit din orice sursa (inclusiv salariul, daca veti dori sa incheiati un contract individual de munca).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art.114
...
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...
va multumesc pentru raspunsul dvs. dar astazi m-au sunat cei de la casa de pensii si mi-au comunicat ca nu mai pot primii pensie decat daca urmez masterul sau doctoratul. mie mi s-a sistat pensia cu luna iunie ( adica pensia pe luna mai) pe motiv ca s-a incheiat anul scolar in conditiile in care anul scolar l-am incheiat in luna iulie.
va multumesc anticipat !
1. - Cred ca au gresit cei de la Casa de Pensii.
- Nu scrie nicaieri ca trebuie sa urmati masteratul sau doctoratul ci (ati vazut si dvs. ce scrie in lege) ci "daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora".
- Incercati mai intai sa mergeti la Casa de Pensii, sa le aratati textele de lege si sa le solicitati care este baza legala a suspendarii pensiei (ce articol din lege invoca).
- Sa solicitati si decizia de suspendare a pensiei (asa spune legea).

2. - Apoi contestati decizia de suspendare a pensiei de urmas la Comisia Centrala de Contestatii.
- Faceti contestatia, o depuneti la Casa de Pensii, ea va fi trimisa la Comisia Centrala de Contestatii de unde veti primi un raspuns.
- Cand veti primi raspunsul am rugamintea sa-l postati si aici le acest topic! Multumesc!

3. Din Legea 263/2010 privind ssitemul unitar de pensii publice:

Art. 116
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas nealocata pentru student masterand zi gugurita01 gugurita01 Buna ziua! Fiica mea,in varsta de 24 de ani este licentiata in drept si inscrisa la master in drept penal.Este si angajata cu norma intreaga,cu salariul minim ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)
Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)