Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama a firmei, in care nu ma regasesc. Ar trebui sa primesc o informare ca s a desfiintat postul? Au fost discutii in firma cum ca s ar face reorganizare, si s ar desfiinta niste posturi dar nimic clar, si ce drepturi am si ce ar trebui sa fac in acest moment? cu cat timp inainte trebuie sa ma informeze daca se face vreo schimbare, ar trebui sa primesc salarii compensatorii?? Multumesc
Codul Muncii este reglementat prin Legea nr.53/2003, cu modiifcarile si completarile ulterioare.
In practica, pasii privind concedierea individuala sunt :
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii n condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.
O posibilitatea pentru dvs este negocierea directa cu angajatprul referitor la acordarea acestor salarii comensatorii. Potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.
Practic compania a trimis un mail cu o organigrama, in care s au facut diverse modificari. Ne anuntasera de ceva timp ca vor sa faca niste schimbari, dar ca nu vom fi afectati. Intre timp am aflat ca postul meu de supervizor se regaseste in acea organigrama, dar este numele altcuiva acolo. Eu deocamdata n am primit nici o informare/instiintare oficiala cum ca m ar da afara, dar nici in acea organigrama nu figurez.
Acum sunt 2 posturi de supervizor, ocupate de mine si alt coleg, si nici eu nici el nu ne mai regasim in organigrama,in schimb a aparut alta persoana. N ar fi trebuit sa se faca un concurs, o departajare totusi?
Daca in ccm nu este specificat acest aspect al salariilor compensatorii aceste salarii compensatorii le pot negocia? DACA SE DESFIINTEAZA POSTUL MEU, CE SPUNE LEGEA? COMPANIA N AR TREBUI SA MI ACORDE UN ALT POST DACA ESTE DISPONIBIL? SAU SA ANUNTE ITM ...AM CITIT CEVA DE GENUL PE NET DAR NU STIU DACA AM INTELES BINE, SAU DACA SE APLICA
Daca este vorba despre o concediere individuala, in cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
Daca vorbim despre o concediere colectiva, angajatorul are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Codul Muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de compensatii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Salariile compensatorii se acorda numai daca sunt prevazute in c.i.m/, in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In caz contrar, nu exista o astfel de obligatie a angajatorului.