avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament in care nu locuieste nimeni...!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament in care nu locuieste nimeni...!

Dragi prieteni,
Iar vin cu o problema la voi si va rog sa ma ajutati !
Am o prietena care de mai bine de 10 ani este si cetatean britanic, locuind in Anglia. Ca orice roman cu simt practic si-a pastrat apartamentul in Bucuresti, in care nu locuieste absolut nimeni. Onor administratia acelui bloc i-a spus ca trebuie sa treaca cel putin o persoana la intretinere pentru ca altfel nu se poate.....
Repet acolo nu locuieste nimeni! Ei (ea si sotul ei) vin o data sau maximum de doua ori pe an in tara, dar si atunci raman maximum o noapte doua, in rest mergand la rudele din provincie.
Mie personal ( care ma duc sa platesc darile in numele ei acolo) mi se pare absurd si lipsit de bun simt. Luna trecuta am platit aproape 500RON intretinerea....
Practic ce doresc eu este sa ma ajutati sa imi spuneti care sunt documentele care reglementeaza treaba asta, cum se face legal si daca ceea ce fac administratorii acelui bloc este corect.....si cum pot sa contracareaz (daca se poate, bineinteles!) aceasta situatie....
In plus doresc sa ma luminati unde pot sa ma adresez pentru a solicita o verificare a acestei asociatii, care am impresia ca are probleme mari cu matematica......#-o [suma de plata era 485 RON iar d-na administrator mi-a dat rest 1,50 RON..... in loc de 15 RON, motivand ca nu prea cunoaste banii astia....;) ]
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: dry , utilizator 20:03, 11 Mai 2009
Potrivit Art. 46.din Lega 230/2007 - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
Buna ziua.In ceea ce priveste verificarea activitatii asociatiei art. 55. din Legea nr.230/2007 prevede:
Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu alconsiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al
Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu
sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.
Sorin Susca a scris:

Potrivit Art. 46.din Lega 230/2007 - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:

------------------------------------------------------------
Multumesc din suflet
Buuun! Am inteles si citit (frunzarit !) un pic legea si art. citat de dvs.
Ce nu stiu si nu gasesc inca, unde este stipulata scoaterea de la intretinere doar cu plata partilor comune ( consumurilor comune).....
adiv a scris:

Buna ziua.In ceea ce priveste verificarea activitatii asociatiei art. 55. din Legea nr.230/2007 prevede:
Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu alconsiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al
Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu
sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

------------------------
Multumesc foarte mult!
Am retinut, si o sa vorbesc cu prietena mea sa vedem ce se poate face!
Ar cam trebui ciufuliti, tinereii astia (84 de ani) care administreaza blocul acela!
@Hanuka, doresc sa va spun cateva lucruri practice:
-cu prima ocazie, proprietara sa intocmeasca o procura in care sa va desemneze ca reprezentant al proprietarului in vederea administrarii apartamentului in cauza; acest document se poate intocmi simplu in fata presedintelui as. de proprietari, se inregistreaza, avand grija sa va pastrati un exemplar; daca reprezentantii asociatiei sunt mai scrupulosi, s-ar putea sa va puna in situatia intocmirii acelei procuri prin notariat; cu acest document puteti participa chiar si la lucrarile AG, practic aveti toate drepturile unui proprietar autentic in ceea ce priveste administrarea apartamentului, drepturi si obligatii;
- faza ca acel apartament este trecut in mod obligatoriu cu 1 persoana este ilegala; dupa obtinerea procurii despre care vorbeam, mergeti la sediul asociatiei cu o cerere (eventual in dublu exemplar) prin care explicati ca in apartamentul respectiv nu locuieste nimeni astfel incat apartamentul sa nu mai figureze cu persoane prezente pentru care se calculeaza cheltuieli specifice pentru nr. de persoane; atunci cand proprietarul vine in tara sa aiba grija sa treaca la intretinere cele 2 pers., chiar daca sederea este sub 15 zile, in asa fel incat sa nu mai fie discutii;
- asa cum spunea dl. consilier Sorin Susca mai sus cu privire la cheltuielile asociatiei, sunt cheltuieli pe care proprietarul trebuie sa le achite, chiar daca efectiv nu locuieste in apt.; avand in vedere cheltuiala de aproape 500 lei pe care ati achitat-o, banuiesc ca aici este inclusa si incalzirea, asa ca...;
- probleme cu matematica... banuiesc ca a fost o mica scapare; se intampla si la case mai mari si nu cred ca este o practica curenta, oricum mai "testati terenul" si daca se repeta, aveti destule mijloace sa ripostati;
Cu stima, Adam Grecu

Alte discuții în legătură

Cheltuieli comune asociatie de proprietari alcaz alcaz Poate fi scutita o persoana de plata unor cheltuieli comune la asociatia de proprietari daca nu locuieste in apartamentul sau (fiind singurul locatar), care ... (vezi toată discuția)
Crestere cu 300% a consumului de gaze- ilegalitate rog sfaturi and2008 and2008 Buna seara! Am nevoie de un sfat va rog: Administratorul blocului ne-a anuntat la avizier ca au crescut cu 300% cheltuielile cu gazele pe luna ianuarie- ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli de intretinere impuse de asociatia de proprietari pentru un apartament nelocuit Liliabdela Liliabdela Vă rog să-mi spuneti dacă este legal să plătesc cheltuieli de intretinere (femeie de servici pt.scara blocului, lumina pe scara blocului, diverse ... (vezi toată discuția)