avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Crestere cu 300% a consumului de gaze- ILEGALITATE rog ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Crestere cu 300% a consumului de gaze- ILEGALITATE rog sfaturi

Buna seara!
Am nevoie de un sfat va rog:
Administratorul blocului ne-a anuntat la avizier ca au crescut cu 300% cheltuielile cu gazele pe luna ianuarie- de la 350 ron la 1050 ron. Problema sta in felul urmator: langa acest anunt mai apare unul care spune ca locatarii care au cheltuieli cu caldura ( blocul avand repartitoare de caldura, dar nu si de gaze) sub un minim impus de dansa, vor plati diferenta de factura la gaze.:O
Sub acest minim sunt 3 sau 4 apartamente, printre care si eu... Vi se pare normal asa ceva? Exista vreo lege care sa-i dea o asemenea putere de decizie administratorului in privinta consumului de gaze?
Eu am citit si legea 230 si normele, nu am gasit nicaieri asa ceva...
Adica cum poate administratorul sa demonstreze ca eu am avut un consum de 3 mil la gaze( foarte mult in comparatie cu cele cateva sute de mii in mod normal), mai mult ca am incalzit toata casa cu ajutorul aragazului (cum probabil gandeste)? Eu locuiesc doar cu mama, intr-un apartament de 3 camere, iar majoritatea timpului eu nu sunt acasa, dorm f mult la prietenul meu, iar ea sta aproape numai la ea in camera unde si da drumul la caldara, pentru restul apartamentului nefiind nevoie ca e practic nelocuit. Deci mi se pare absurd sa platesc atatia bani la intretinere pentru un consum real la gaze nemodificat fata de luna decembrie!!!
Voi ce ma sfatuiti sa fac? inca nu am discutat cu administratorul dar vreau sa fiu pusa la punct cu toate drepturile si obligatiile nostre ca locatari si ale administratorului
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 18:09, 4 Martie 2008
Puteti depune o sesizare, in acest sens :
1. la Primaria de care apartineti. IN acdrul acesteia functioneaza un compartiment specializat în scopul sprijinirii proprietarilor pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin în administrarea imobilelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Compartimentele specializate înfiinţate în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale au în componenţă specialişti în domeniul financiar-contabil, tehnic, juridic, al legislaţiei muncii şi a raporturilor de muncă.
2. la Federatia Asociatiilor de Proprietari
3. sau la Regia autonoma de distributie a energiei termice.


Referitor la modul de repartizare a cheltuielilor pe consumuri individuale , a cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate , a cheltuielilor pe număr de persoane vedeti si CAPITOLUL III din Normele metodologice din 19/12/2007, publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008, de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Pornind de la un fapt evident, cresterea consumului de gaze naturale cu 300%, orice om normal incepe sa-si puna intrebari in legatura cu acest fenomen, astfel incat pana la un punct dau dreptate si asociatiei. Ceea ce nu inteleg eu este ca administratorul dvs. se leaga la cap desi nu are dureri... Pai este treaba lui sa hotarasca luarea unor masuri ca cele descrise de dvs. ? Eu unul nu as face asa ceva pentru nimic in lume! Pai nu aveti conducere, presedinte, comuitet executiv, Adunare Generala? Acolo se pot discuta si lua masuri, dar atentie, masurile sa fie legale, altfel acestea pot fi amendate in instanta.
La noi in asociatie in urma cu cca. 6 ani am depistat (din intamplare) un vecin care folosea o "soba mobila", alimentata cu un furtun bransat la aragz pe care o purta prin toata casa - lucru deosebit de grav si periculos in acelasi timp, si bineinteles de platit, plateau toti proprietarii de pe acea scara. Este posibil ca si la dvs. sa fie cam la fel.
Pe scurt, administratorul dvs. NU poate lua o hotarare asa cum ati descris-o dvs. Urmati sfatul de mai sus, daca nu va intelegeti pe "plan local".
AUTOR: ELIS si ADAM GRECU pentru problema d-voastra au cele mai bune sfaturi.
URMATILE
In termen de 10 zile de la afisarea listelor de plata, ai dreptul sa le contesti la presedintele de asociatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se cere un control al documentelor administratorului de bloc daca exista dubii in privinta "corectitudinii" sale? iuliazamfir iuliazamfir Am impresia ca administratorul de bloc umfla factura la intretinere. La un apartament de 3 camere, in care locuiesc 5 persoane, gazele se platesc separat si se ... (vezi toată discuția)
Probleme cu incalzirea BOTOSANDREI BOTOSANDREI Buna!!!Sunt locatar intrun bloc ANL si am probleme la incalzire ,adica :blocul avind centrala proprie pe gaz stimatii vecini nu vor incalzire pe timpul zilei ... (vezi toată discuția)
Legislatie parti comune la bloc cprn1992 cprn1992 buna ziua! care este legea ce stipuleaza despre partile comune la care au dreptul toti locatarii de la bloc? multumesc!! (vezi toată discuția)