Doua persoane au cumparat 3/4 parti dintrun apartament . Partea de 1/4 este detinuta de nepotul vanzatorului. Dupa un timp, cele doua persoane care detin 3/4 parti doresc sa cumpere si restul de 1/4 sau - sa vanda cele 3/4 parti celui care are 1/4, dar ambele variante nu sunt luate in seama de cel care detine 1/4. Ce se poate face in acest caz, in care cei doi care detin 3/4 vor sa ajunga la una din cele doua solutii ?
Poate fi obligat. Prin cererea de partaj. Preţul (sulta) va fi fixat(ă) de instanţă.
Nu văd ce importanţă ar putea avea contractul iniţial. Ar putea conţine, cel mult, o clauză privind indiviziunea pe o perioadă determinată, dacă părţile au stabilit o astfel de clauză.
Fiecare se comportă ca proprietar deplin, cu drepturile şi obligaţiile impuse de raporturile de vecinătate. asupra cotelor pe care le deţin. Prin urmare, nimeni nu poate fi obligat să vândă sau să cumpere ceva.Persoanele care au cumpărat 3/4 din apartament , ca orice cumpărător diligent, cunoşteau această situaţie şi prin urmare şi-au luat şi riscul de a nu putea deţine şi restul de 1/4 din apartament.
Nici instanţa nu va putea impune proprietarului care deţine cota de 1/4 să cumpere, sau să vândă deoarece intervine art. 969cod civil(1864) sau art.1169 NCC- acordul de voinţă-între 2 sau mai multe persoane, acord peste care nici măcar instanţa nu poate trece(intervine şi legislaţia CEDO-dreptul de proprietate)
Art. 669. - Încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.
A se vedea si articolele următoare, pînă la 685, precum şi prevederile NCPC privind procedura partajului judiciar (art.979-995), precum şi
Legea nr.71/2011 pentru punerea în aplicare a NCC:
Art. 66
(1) Dispozitiile art. 669 – 686 din Codul civil sunt aplicabile conventiilor de partaj incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
(2) De asemenea, dispozitiile art. 669 – 686 din Codul civil se aplica si partajului judiciar, atunci cand cererea de chemare in judecata a fost introdusa dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
Lăsaţi CEDO. Acolo e vorba despre cu totul altceva.
Partaj succesoral
ISAICVIOREL
in urma decesului parintilor sint in partaj la tribunal cu fratele meu.El vrea sa-idau bani pe partea lui de casa ,fapt cu care nu sint de acord,urmare el vrea ... (vezi toată discuția)