Doua persoane au cumparat 3/4 parti dintrun apartament . Partea de 1/4 este detinuta de nepotul vanzatorului. Dupa un timp, cele doua persoane care detin 3/4 parti doresc sa cumpere si restul de 1/4 sau - sa vanda cele 3/4 parti celui care are 1/4, dar ambele variante nu sunt luate in seama de cel care detine 1/4. Ce se poate face in acest caz, in care cei doi care detin 3/4 vor sa ajunga la una din cele doua solutii ?
Cu tot respectul, vă contrazic/-nu este vorba despre imprescribilitatea unei acţiuni de partaj(art. 728 cod civil-1864)ci este vorba despre o coproprietate forţată, care a intervenit după ieşirea din indiviziune, prin partaj. în acest caz, fiecare coproprietar este titularul unui drept de proprietate exclusivă(unul are 3/4 celălalt are 1/4) şi concomitent au drept de proprietate comună asupra părţilor comune.
Fiind titularul unui drept exclusiv, respectivul nu poate fi obligat să vândă sau să cumpere ceeace nu doreşte.
liamic43 aveţi cumva mai multe informaţii despre speţă decât cele pe care le-a oferit utilizatorul în postarea de mai sus!?
Care vecinătate!? Despre ce vorbiţi? Unde aţi citit că ar fi existat un partaj!? De unde aţi scos-o pe-asta cu starea de coproprietatea forţată, ca urmare a sistării indiviziunii!? (nu zice nimeni că n-ar fi posibil şi aşa ceva dar NU scrie în speţă. ªi atunci pare că vorbiţi din ...cu totul altă poveste).
Când cineva spune că are 3/4 dintr-un apartament, înseamnă că are 3/4 din ultima particulă subatomică din bun. Or, ca să vorbim despre vecinătate ar trebui să aflăm măcar pe ce s-ar putea sprijini vreo două tălpi de picioare ...ca să fie vecine.
Din ceea ce SCRIE utilizatorul (şi în zaţul meu de cafea nu scrie nimic în completare) rezultă că acolo este o stare de coproprietate obişnuită care incetează prin PARTAJ.
Partaj succesoral
ISAICVIOREL
in urma decesului parintilor sint in partaj la tribunal cu fratele meu.El vrea sa-idau bani pe partea lui de casa ,fapt cu care nu sint de acord,urmare el vrea ... (vezi toată discuția)