avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Drepturi gravida in perioada de proba
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:31, 14 Septembrie 2013
Dati mai multe detalii despe problema dvs?

Art.31 (3) C.mun. prevede ca,
pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
La o saptamana dupa ce am angajat o persoana m-a anuntat ca este gravida. Este in perioada de proba. M-a anuntat verbal. Stiu ca am dreptul sa-i dau notificare de incetare a contractului de munca, dar ea ce dreturi are? Ma poate actiona in justitie? Am senzatia ca ea a cautat un loc de munca pt.a beneficia de acei banuti de la stat. Sta 2 ani acasa si primeste bani fara sa munceasca in timp ce eu tb.sa-i platesc toate darile la stat. Ca angajator, trebuie sa-i platesc salariul daca ramane in concediu medical? Sau poate imi puteti explica mai bine cum functioneaza treaba asta cu concediile medicale,prenatal, concediu de crestere a copilului? Ea a lucrat o saptamana si eu trebuie sa-i platesc 2 ani impozite si concedii?
1. Daca ati incheiat cu ea un CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in acre se afla salariata la acel moment.

2. Daca este vorba de un CIM pe perioada nedeterminata atunci nu o puteti concedia in timp ce este in conecdiu medical (inclusiv in concediul de maternitate) sau in conecdiul de crestere copil (CCC) la 1,2 sau 3 ani.

3. - Indemnizatia pentru concediu medical este calulata si platita de angajator dar este suportata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul recupereaza banii platiti (cu exceptia primelor 5 zile de concediu medical, suportate de angajator si pentru care plateste si contributiile legale).
- Pe eprioada d conecdiu medical CIM este suspendat de drept.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate se recupereaza integral de la CJAS.

4. In legatura cu concediile medicale cititi OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normele de aplicare a ei (sau intrebati pe contabilul firmei dvs.).

5. Pe perioada de CCC salariatei i se suspenda CIM iar angajatorul nu plateste nimic pentru ea, salariata primind indemnizatie pentru CCC de la stat.

6. Deci:
- daca este in concediu medical, concediu de maternitate sau CCC ea sta acasa dar nu primeste bani degeaba ci primeste bani de la stat in baza unor reglementari legale.
- angajatorul nu plateste pentru ea nici o dare la stat ci statul ii plateste asigurarea de sanatate si nu platiti pentru ea nici impozite nici concedii.

7. In legatura cu CCC cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.

8. Comunicati cu contabilul dvs. si cu inspectorul de resurse umane si veti mai intra asa in panica degeaba.
Alexiarom

Daca v-a anuntat verbal , dvs o pueiti concedia potrivit dispozitiilor mai sus citate de mine.

Nu aveti nicio obligatie fata ea de a-i plati timp de 2 ani impozitele la stat cat ea sta in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil moni89 moni89 Buna ziua, sunt insarcinata in 13 saptamani. Urmeaza sa imi anunt angajatorul despre sarcina, va rog frumos sa imi spuneti ce trebuie sa fac dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Procedura salariata gravida rrramor rrramor Gravida noastra nu si-a anuntat oficial starea de graviditate. In 4 saptamani va intra in concediu de maternitate. Intrebarea mea este: eu, angajator, ce ... (vezi toată discuția)