Art.31 (3) C.mun. prevede ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.... (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
La o saptamana dupa ce am angajat o persoana m-a anuntat ca este gravida. Este in perioada de proba. M-a anuntat verbal. Stiu ca am dreptul sa-i dau notificare de incetare a contractului de munca, dar ea ce dreturi are? Ma poate actiona in justitie? Am senzatia ca ea a cautat un loc de munca pt.a beneficia de acei banuti de la stat. Sta 2 ani acasa si primeste bani fara sa munceasca in timp ce eu tb.sa-i platesc toate darile la stat. Ca angajator, trebuie sa-i platesc salariul daca ramane in concediu medical? Sau poate imi puteti explica mai bine cum functioneaza treaba asta cu concediile medicale,prenatal, concediu de crestere a copilului? Ea a lucrat o saptamana si eu trebuie sa-i platesc 2 ani impozite si concedii?
1. Daca ati incheiat cu ea un CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in acre se afla salariata la acel moment.
2. Daca este vorba de un CIM pe perioada nedeterminata atunci nu o puteti concedia in timp ce este in conecdiu medical (inclusiv in concediul de maternitate) sau in conecdiul de crestere copil (CCC) la 1,2 sau 3 ani.
3. - Indemnizatia pentru concediu medical este calulata si platita de angajator dar este suportata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul recupereaza banii platiti (cu exceptia primelor 5 zile de concediu medical, suportate de angajator si pentru care plateste si contributiile legale).
- Pe eprioada d conecdiu medical CIM este suspendat de drept.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate se recupereaza integral de la CJAS.
4. In legatura cu concediile medicale cititi OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normele de aplicare a ei (sau intrebati pe contabilul firmei dvs.).
5. Pe perioada de CCC salariatei i se suspenda CIM iar angajatorul nu plateste nimic pentru ea, salariata primind indemnizatie pentru CCC de la stat.
6. Deci:
- daca este in concediu medical, concediu de maternitate sau CCC ea sta acasa dar nu primeste bani degeaba ci primeste bani de la stat in baza unor reglementari legale.
- angajatorul nu plateste pentru ea nici o dare la stat ci statul ii plateste asigurarea de sanatate si nu platiti pentru ea nici impozite nici concedii.
7. In legatura cu CCC cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.
8. Comunicati cu contabilul dvs. si cu inspectorul de resurse umane si veti mai intra asa in panica degeaba.