avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de pensionare!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de pensionare!

Am implinit 50 de ani. Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta deoarece am handicap grav, dobandit in copilarie. Lucrez in mediul privat, in proiectare si as dori sa lucrez in continuare. Conducerea firmei nu cunoaste inca faptul ca am devenit pensionar. Cum sa procedez ca sa nu incalc legea? Sunt obligat sa anunt aceasta schimbare? Firma poate sa imi desfaca contractul de munca pe motiv ca sunt pensionat, desi pot sa imi desfasor activitatea in continuare fara probleme?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 14 Septembrie 2013
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Casa de Pensii trebuia sa trimita o comunicare angajatorului dvs. privind emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare (este posibil sa o comunice mai tarziu).
- Acest lucru il puteti face acum si dvs. in locul Casei de Pensii, sa duceti angajatorului o copie dupa decizia de pensionare.
- Acesta va emite decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM) si daca vreti sa lucrati in continuare va incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care a incetat celalalt CIM.

3. - Fiind pensionar pentru limita de varsta puteti cumula pensia cu orice alt venit salarial asa ca nu vad de ce ati tinut secreta pensionarea dvs. fata de angajator.
- Fiind pensionar nu vi se mai retine contributia pentru somaj (deoarece nu veti mai putea baneficia de somaj).
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru urmatoarea situatie: un salariat cu CIM norma intreaga, doreste sa se pensioneze pentru limita varsta, cu 10 ani reducerea varstei ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie anette03 anette03 Buna seara, sunt asistenta medicala in cadrul DSP si imi desfasor activitatea intr-o unitate de invatamant prescolar de stat si va rog sa-mi spuneti daca de ... (vezi toată discuția)