avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna
Anul trecut az primit o luna ajutor de somaj din cele 6 luni, deoarece nu am avut doar 4 ani si 11 luni lucrati. dupa care m-am angajat. Am lucrat 11 luni dupa care mi-am reluat somajul suspendat. Daca mi-am reluat somajul acum avand 5 ani si 10 luni, nu ar trebui sa mi se recalculeze somajul si sa mai primesc 3 luni in plus, deoarece cei cu 5 ani lucrati primesc 9 luni?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:18, 22 Septembrie 2013
1. Cand v-ati angajat pe perioada determinata s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj iar la incetarea raporturilor de munca s-a reluat plata indemnizatie de somaj, de acolo de unde a ramas, pana se vor implini cele 6 luni pentru care s-a acordat initial.

2. Cand veti mai intra alta data in somaj indemnizat se va tine cont, la perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, si de cele 11 luni lucrate acum.
Nu se recalculeaza somajul . Drepturile dvs cu privire la somaj sunt cele stabilite inainte de intrarea in somaj si de angajarea dvs in timpul somajului.

Perioada de somaj nu constituie vechime in munca.
Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare la pensie si sanatate contributiile fiind platite de la buget da catre Agentia de Somaj.
AnaMaria8330 a scris:

...deoarece cei cu 5 ani lucrati primesc 9 luni?

Perioada de 5 ani se va lua in calcul la o viitoare acordare a indemnizatiei de somaj.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Interventie moderator:
:rtfm:
AnaMaria8330:

1. Pentru a continua discutia pe aceeasi tema nu trebuie sa deschideti un topic nou ci sa intrati tot aici si sa folositi butonul \"raspunde\".

2. Altfel nu se va intelege nimic nici din intrebari nici din raspunsuri.

AnaMaria86/330 a scris:
Multumesc pentru raspuns dar as mai avea o intrebare.
Pentru a relua somajul m-am prezentat cu actele dupa 9 zile de la incetarea contractului individual de munca. Eu stiam ca am 10 zile la dispozitie sa ma prezint dar atunci am aflat ca acele zile nu vor fi platite deoarece trebuia sa ma prezint in a doua zi dupa incetarea contractului.
Oare este adevarat ca nu voi fi platita in acele 9 zile si ca o sa apara pauza in carnetul de munca?
Multumesc

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea pl?ţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dup? cum urmeaz?:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.
...

2. Asadar indemnizatia de somaj se repune in plata de la data depunerii cererii in acest sens.

3. Asa este o sa aveti o intrerupere de cateva zile dar nu este o mare pierdere.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nesemnarea carnetului de somaj mb28 mb28 desi nu a fost vizat de circa 3luni(de cand sotul e plecat din tara),totusi indemnizatia de somaj vine luna de luna.Este posibil ca la un moment dat sa-mi ... (vezi toată discuția)
Somaj si cim pe durata determinata ContSters324288 ContSters324288 La jumatatea lunii iunie 2014 am intrat in somaj pentru 12 luni. 1. Doresc sa stiu daca ma angajez cu CIM pe durata de 12 luni ... la finalul contractului ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj syka syka Buna ziua! Ma numesc Elena , sunt in somaj si s-a ivit ocazia de a lucra cu contract pe perioada determinata de o luna. Va rog sa imi raspundeti si mie la ... (vezi toată discuția)