avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj si CIM pe durata determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj si CIM pe durata determinata

La jumatatea lunii iunie 2014 am intrat in somaj pentru 12 luni.
1. Doresc sa stiu daca ma angajez cu CIM pe durata de 12 luni ... la finalul contractului pot sa intru in somaj ? si pentru cat timp ? avand in vedere ca, am peste 27 ani de vechime. Ma gandesc ca, durata somajului ar trebui sa fie tot de 12 luni iar la stabilirea cuantumului ajutorului de somaj ar trebui valorificata doar perioada de 12 luni cat am avut CIM (perioada determinata).

2. Mai am o varianta cu o perioada de proba de 3 luni. Am inteles ca, este bine sa fie incheiat CIM pe durata de 3 luni, astfel incat, daca nu corespund sa-mi reiau somajul pana la implinirea celor 12 luni. Este adevarat ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 25 Iunie 2014
1. Daca sunteti in somaj si va angajati pe o durata determinata de cel mult 12 luni, atunci plata indemnizatiei de somaj se suspenda.

Art. 45 din Legea nr.76/2002
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
....
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
....
3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)–i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
....

2. Perioada de proba face parte din durata c.i.m. si difera de tipul c.i.m. Astfel:
- in cazul unui c.i.m. incheiat pe durata nedeterminata , se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

- in cazul unui c.i.m. incheiat pe durata determinata, perioada de probă, nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
1. - Daca va angajati cu contract individual de munca (CIM) pe o perioada determinata de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
- Adica veti continua somajul pana se vor termina cele 12 luni acordate initial.

2. - La punctul 1 v-am spus ca puteti incheia un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni dupa care veti relua somajul de unde a ramas.
- "Cel mult 12 luni" inseamna si 3 luni, si o luna, si 7 luni si 12 luni etc.

3. - Dupa ce inceteaza CIM si reluati somajul puteti iar sa incheiati un alt CIM pe perioada de cel mult 12 luni si iarasi se suspenda plata indemnizatiei de somaj.
- In acest mod puteti sa incheiati oricate CIM care vor suspenda si relua mereu plata indemnizatiei de somaj pana se termina cele 12 luni la care aveti dreptul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj monicagheorghe monicagheorghe Bună ziua, Am avut contract individual de muncă până la data de 10.05.2013 când raporturile de muncă au încetat prin desfiinţarea locului de muncă. ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplã dacã mã angajez în timp ce beneficiez de ºomaj? flore_inger flore_inger Buna Am si eu o dilema..Sunt si eu in somaj.Somajul l-as avea pana in martie 2014.Sunt in a doua luna de somaj.Daca ma angajez si contractul mi-l face pe 3 ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanaiux ioanaiux Buna ziua, Ma aflu in preaviz pana in 8 martie din cauza ca firma a intrat in insolventa, am vechime de 3 ani la locul de munca si din data de 9 martie ar ... (vezi toată discuția)