avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare reabilitare si cheltuieli judiciare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare reabilitare si cheltuieli judiciare

Buna ziua,

As avea si eu 2 intrebari. S-a luat pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, pedeapsa cu suspendare si un termen de incercare de 6 ani. In cat timp are loc reabilitarea si cand se sterge din cazier?

Si a doua intrebare este legata de plata sumei de 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. In ce termen ar trebui platite acestea? A trecut aproape un an de la pronuntare si nu a venit hotararea.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:58, 16 Septembrie 2013
ART. 86^6
Reabilitarea în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei în baza art. 86^4, el este reabilitat de drept.

In penal nu se comunica hotararile, doar copii de pe dispozitivul hotărârii se comunică părţilor care au lipsit atât la judecată, cât şi la pronunţare, daca doriti o copie dupa hotarare trebuie sa o solicitati printr-o cerere adresata presedintelui instantei.
Daca savarsiti o infractiune intentionata, in interiorul termenului de incercare, instanta de judecata , in mod obligatoriu, va dispune revocarea suspendarii sub supraveghere a pedepsei, ca modalitate de individualizare judiciara a acesteia.

In cazul neplatii cheltuielilor judiciare, instanta de judecata poate dispune revocarea beneficiului suspendarii pedepsei sub supraveghere,dispunand executarea acesteia in regim privativ de liberate.

Sumele de bani datorate catre stat, cu titlu de cheltuieli judiciare , trebuie platite.


Dupa scurgerea termenului de incercare ( termenul de sase ani curge de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare ) sunteti reabilitat de drept.

Reabilitarea inlatura interdictiile si decaderile ce decurg din condamnare, si, in cazul expus, esta una ce opereaza in virtutea legii ( ope legis ).

Totusi, daca vor exista mentiuni in cazierul judiciar , chiar dupa implinirea termenului de incercare, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea constarii reabilitarii de drept.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)
Cazier - reabilitare ady0 ady0 buna ziua.am o intrebare am avut 2 condamnari cu suspendare pt circulatie una in 2011 si una in 2012 as vrea sa stiu cand se sterge cazieru sau cum pot sa ... (vezi toată discuția)
Cat timp am cazier ? Raaazvy Raaazvy [quot]D.p. 492 - În baza art.385/15 pct.2 lit.d Cod procedură penală, admite recursul declarat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă înalta Curte ... (vezi toată discuția)