Bună! am o nelămurire și vreau să știu dacă este legal sau nu.
Sunt o proaspătă mămică și sunt angajată la o instituție de stat.
De curând instituția a intrat în reorganizare iar în săptamâna când am născut s-a organizat un concurs la care au trebuit să participe toți angajații. Eu nu am putut participa întrucât mă aflam internată în spital de 3 zile și am născut prin cezariană.
După ce m-am externat din spital am fost anunțată telefonic că sunt declarată respins. Am vrut să fac contestație și mi sa spus că nu pot face contestație că nu am la ce întrucât nu m-am prezentat. Am făcut doar o cerere la care am atașat biletul de ieșire din spital pentru a arăta motivul neprezentării.
La câteva zile am fost anunțată telefonic să mă prezint pentru a semna de primire decizia de disponibilizare. Mi s-a spus că aceasta va intra în vigoare după expirarea perioadei (de 2 ani) de creștere a copilului.
Este legal cum au procedat? oare voi mai primi indemnizația pentru creștere a copilului întrucât acum mă aflu în postnatal.
Eu știam că o persoană gravidă sau în creștere copil nu poate fi disponibilizată.
Ce mă îndrumați să fac?
Nu este lagala decizia data, intrucat dvs aveti c.i.m. suspendat pana la revenirea la locul de munca.Astfel, puteti face o cerere in anulare a actului respective, mai ales ca peste 2 ani cine stie ce necesitati de organizare va avea institutia respective. Concursul organizat in interiorul perioadei de concediu maternal nu va intereseaza pe dvs, situatia locului de munca "ocupat" de dvs urmand a fi "judecata" la momentul revenirii la munca sau la expirarea perioadei legale de concediu.Pana atunci, postul trebuia ocupat de o persoana cu contract pe durata determinta.
La revenirea din CCC puteti fi disponibilizata, in conditiile prevazute de lege.
1. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
am auzit că se poate să fiu concediată conform alin. 3 intrucât instituția se află în reorganizare judiciară.
oare este corect? sau sunt și alte acte normative de care eu să nu știu.
OUG 96/2003
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e)salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.
(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
1. - In cazul in care concedierea este legala (datorita reorganizarii judiciare) va veti inregistra la Agentia de Somaj chiar daca sunteti gravida.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Dispozitiile legal privind interzicea concedierii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Astfel , este posibila concedierea unei persoane insarcinate sau aflate in CCC in cazul in care angajatorul dvs se afla in reorganizare judiciara.
Concediu prenatal
roxana09
in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)