avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare in timpul sarcinii

Bună! am o nelămurire și vreau să știu dacă este legal sau nu.
Sunt o proaspătă mămică și sunt angajată la o instituție de stat.
De curând instituția a intrat în reorganizare iar în săptamâna când am născut s-a organizat un concurs la care au trebuit să participe toți angajații. Eu nu am putut participa întrucât mă aflam internată în spital de 3 zile și am născut prin cezariană.
După ce m-am externat din spital am fost anunțată telefonic că sunt declarată respins. Am vrut să fac contestație și mi sa spus că nu pot face contestație că nu am la ce întrucât nu m-am prezentat. Am făcut doar o cerere la care am atașat biletul de ieșire din spital pentru a arăta motivul neprezentării.
La câteva zile am fost anunțată telefonic să mă prezint pentru a semna de primire decizia de disponibilizare. Mi s-a spus că aceasta va intra în vigoare după expirarea perioadei (de 2 ani) de creștere a copilului.
Este legal cum au procedat? oare voi mai primi indemnizația pentru creștere a copilului întrucât acum mă aflu în postnatal.
Eu știam că o persoană gravidă sau în creștere copil nu poate fi disponibilizată.
Ce mă îndrumați să fac?
Cel mai recent răspuns: exuser , utilizator 11:47, 16 Septembrie 2013
Intrebare pentru specialist: cum poate fi concediat un lucrator al carui contract de munca este suspendat? Textele date de dl specialist in R.U sunt referitoare la alta situatie juridical in care se afla unitatea angajatoare si in mod cert sunt aplicabile lucratorilor care nu au c.i.m. suspendat! Atentie ca este vorba despre REORGANIZARE si nu de dizolvarea angajatorului... Atunci cand c.i.m. este suspendat, pe intreaga perioada de suspendare nu se poate efectua nici o modificare a acestuia, nici macar in ce priveste majorarea salariului, daramite la incetarea acestuia! Cum sa incetezi ceva ce este suspendat, mai inainte de a fi revalidat?
1. Reorganizarea judiciara este o masura de redresare a activitatii economice a unei societati aflate in insolventa sau intr-o stare iminenta de insolventa.
Societatae in discutie face doar concedieri colective, nefiind in insolventa. Astfel nu se plica dispozitiile referitoare la reorganizare judiciara.

2. In OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, in cadrul CAP. IV sub titlul "Concediul şi indemnizaţia de maternitate" se prevad urmatoarele:
Art. 23:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 24:
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Totodata Codul muncii prevede urmatoarele:
Art. 50:
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii: a) concediu de maternitate;
ART. 51: (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii: a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
(6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

Situatia este in felul urmator:
- Angajata s-a aflat internata in spital, a nascut prin cezariana, fiinda la a 3-a zi de la operatie. Nu avea voie sa paraseasca spitalul.
- Nu s-a putut prezenta la "concurs" (care practic era un test) si a fost declatata "respinsa".
Comunicarea faptului ca a fost respinsa s-a facut telefonic si nu in scris, ceea ce denota o lipsa de seriozitate din partea angajatorului.
- Sefii de la servici stiau ca este internata in spital.
Conform alin. 3 al art. 49 din Codul muncii, pe durata suspendării contractului individual de munca pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Imposibilitatea deplasarii pentru sustinerea "concursului" a fost reala si evidenta. Astfel se poate pune in discutie o plangere penala.

Redau din codul penal:

"Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
ART. 246 Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6luni la 3 ani."

"Fapte săvârşite de alţi funcţionari
ART. 258 Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.
În cazul prevăzut la alin. 1, pentru faptele prevăzute la art. 246, 247 şi 250 alin. 1-4, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia acelora care
au fost săvârşite de o persoană dintre cele prevăzute la art. 147 alin. 1."

"Funcţionar public şi funcţionar
ART. 147 Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat."
3. Ar mai fi niste aspecte in discutie:
Nu poti sa folosesti ca criteriu pentru pentru disponibilizare colectiva un test facut in graba, mai ales ca salariata nu a putut din motive obiective sa se prezinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma insolventa_gravide anairam_unid anairam_unid Buna ziua Firma la care activez va intra in insolventa si implicit se face concediere colectiva . Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal roxana09 roxana09 in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat pt. a beneficia de concediu crestere copil Bornuz Bornuz Sotia mea este angajata din 6 iunie 2015 cu contracte pe perioade determinate acum fiind la cel de al doilea contract determinat pana in 21 martie 2016 urmand ... (vezi toată discuția)