avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Despre infractiuni in administrarea unui bloc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Despre infractiuni in administrarea unui bloc

Buna ziua,

Puteti va rog sa-mi indicati si mie unde si ce as putea sa citesc care sunt infractiunile pentru care un administrator de bloc si un presedinte de asociatie de proprietari ar putea fi incriminati?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Emilstoian92 , utilizator 13:30, 31 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

CAPITOLUL VIII
Sancţiuni

Art. 56. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
...
f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) fapta prevăzută la lit. d), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la lit. e) şi f), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin. (1) lit. f) funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societăţilor furnizoare de servicii de utilităţi publice.
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat presedintele de asociatie cat si administratorul de imobil detin calitatea de functionarnIn conformitate cu disp decizia RIL nr 93/02.12.2002 administratorul de imobil detine calitatea de functionar,iar fapta acestuia de insusire,trafucare in interes propriu sau pentru altii,de bani,valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaza reprezinta infractiunea de delapidare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos.
Scrie in legea mentionata ca sunt asimilati functionarilor publici cei doi, administratorul si presedintele asociatiei de proprietari?
Daca scrie atunci e foarte simplu, sunt usor de prins.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.



Domnule avocat, ce facem in situatia in care primaria, spre exemplu refuza constatarea contraventiilor si implicit amendarea, sanctionarea celor vinovati?
Cum pot fi oamenii din primarie obligati sa isi indeplineasca sarcinile?
E evident si de ce nu vor: s-a dat spaga si atunci evita sa faca control si controlul il vor face, daca, doar dupa ureche.
Multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria, conform art. 52, 53, 55 si 56 din Legea 230/2007 are obligatia sa faca macar un minim control la Asociatiile de Propretar, mai ales daca minim un proprietar sesizeaza, cu dovezi, abuzuri sau ilegalitati din partea celor care conduc A.P.
Dar, cel putin in cazul relatat de noi, cei din Asociatia unde locuim, cu toate dovezile infractiunlor, Primarul a refuzat macar sa vada daca avem dreptate noi, proprietarii, precum ca n-are parghiile necesare de a face un control acolo. Pentru ce mai exista legile din domeniu, si pentru ce iau salarii angajatii Biroului pentru Asociatiile de Proprietari, daca nu fac absolut nimic sa ajute proprietarii, sau macar sa-i indrume ce actiuni sa intreprinda ? Sa lasam hotii sa ne fure permanent, fara sa raspunda conform legilor ?
Acest articol e cu adevarat reprezentativ pentru activitatea majoritatii angajatilor din Asociatiile de Proprietari din Romania: [ link extern ]
Exemplul dat de noi despre ilegalitatile si abuzurile celor care conduc Asociatia de Proprietari trebuie sa trezeasca proprietarii din letargie, pentru ca e imposibil sa nu fie ceva in neregula cu calculul facturilor sau a altor sume puse in carca noastra, a "blocatarilor" care ori nu avem venituri decente, ori nu avem deloc, nefiind angajati sau cu pensii mizere, referindu-ne la pensionari.
Trebuie sa informam majoritatea proprietarilor despre legislatia din domeniu, pentru ca au fost si multe drame provocate de "sefii" de A.P., iar primariile, cu toate ca au chiar si decizii definitive ale Instantelor de Judecata, de delapidare a multor Administratori, nu fac orice sa-i demita din functii, lasand sa "buzunareasca" fara rusine niste cetateni fara nicio vina, uneori cu sume incredibile, inexplicable d.p.d.v. tehnic, precum a fost la aceasta Asociatie de Proprietari: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua , Cine poate verifica o asociatie de proprietari si care sunt persoanele indreptatite sa face aceste verificari? Multumesc! (vezi toată discuția)
Nu se poate face nimic? - probleme in asociatia de proprietari kantorm kantorm Am fost la Asociatie cerand sa se faca o sedinta clarificatoare in ceea ce priveste plata caldurii si reparatiilor din subsol, a spatiilor comune. Oamenii au ... (vezi toată discuția)
Buget de venituri si cheltuieli mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Ce lege, eventual articol reglementeaza obligatia de a avea \"buget de venituri si cheltuieli\" intr-o asociatie de proprietari? Ce sanctiuni poate ... (vezi toată discuția)