Buna ziua
Situatia este urmatoarea(vreau sa fiu cat mai scurta sa nu va retin mult)
O doamna mediatoare a incheiat proces verbal de informare specificand ca partea adversa(adica eu) nu a raspuns invitatiei la sedinta de informare.
Eu nu am primit nici o invitatie, mediatoarea spune ca m-a sunat(nr.de telefon la care a sunat nu era al meu) si a trimis si prin posta o invitatie dar eu nu am primit-o.
In aceste conditii se poate spune ca eu nu am raspuns invitatiei?
Mediatoarea avea obligatia, cf.legii, sa trimita si o a 2a invitatie?
Procesul verbal a fost incheiat in 21 a lunii iar reclamantul i s-a adresat in 13 a aceleiasi luni.Nu este un timp prea scurt?
Ce pot face eu deoarece vreau sa ajung la mediere.
Nici nu stiti cat de mult va multumesc celor care imi raspundeti.
Partea adversa va trebui sa faca dovada ca v-a fost comunicata invitatia la mediere.
Nu avea obligatia sa trimita si o a 2-a invitatie, a fost suficienta o singura invitatie, dar trebuia trimisa cu confirmare de primire.
Deci, trebuie sa existe la dumneaei dovada ca ati primit invitatia.
Daca doriti rezolvarea conflictului juridic pe cale amiabila, atunci luati legatura direct cu partea adversa si incercati sa rezolvati problema.
Daca exista un termen de judecata fixat, atunci fie spuneti judecatorului la termenul respectiv ca doriti sa rezolvati litigiul pe cale amiabila, fie comunicati inainte de termen acest lucru avocatului, in vederea incheierii unei tranzactii.
Buna ziua,
Art. 43. din Legea 192/2006 prevede:
- (1) Partile aflate in conflict se prezinta impreuna la mediator. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului.
(2) In cazul imposibilitatii de prezentare a partii convocate, mediatorul poate stabili, la cerere, o noua data pentru prezentarea la mediere, cu acordul ambelor parti.
(3) Daca cealalta parte refuza in mod explicit medierea sau nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.
(4) Mediatorul poate face si alte demersuri legale pe care le considera necesare pentru invitarea partilor la mediere, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Cu stima.
Multumesc frumos, am citit si in lege art.43, dar eu nu sunt de specialitate .
Situatia este :in procesul verbal scrie ca eu nu am raspuns invitatiei la sedinta de informare.Dar eu NU am fost invitata, deci mi se pare o aberatie ce a scris mediatoarea in
procesul verbal, este un neadevar.Ce pot face eu sa demonstrez acest lucru si sa fiu si eu luata in seama.
Din start aceasta situatie nu este reala, in proces scrie un neadevar.
Daca invitatia v-a fost expediata prin Posta Romana cu confirmare de primire, termenul este intr-adevar mult prea scurt, plicul nu revine expeditorului decat peste minim 10 zile de la data expedierii, aveti dreptate.
Pe de alta parte, poate a expediat invitatia printr-o firma de curierat rapid, caz in care este posibil ca termenul in care plicul i s-a intors sa fie mai scurt. Nu stiu care este situatia concreta.
Mediatorul nu este raspunzator de corectitudinea datelor de contact furnizate de solicitant, acesta este cel care este tinut de lege sa i le comunice. Poate ca adresa sau telefonul comunicate au fost incorecte, daca spuneti ca nu ati primit comunicarile (telefonica si scrisa).
Procesului verbal pe care reclamantul il ataseaza cererii de chemare in judecata trebuie sa i se ataseze dovezile de convocare. Asta ma face sa cred ca exista o dovada a confirmarii de primire, de un fel sau altul. Daca nu exista, procedura nu este indeplinita corect, din punctul meu de vedere. Judecatorul se va pronunta in acest sens.
Daca doriti informarea sau medierea, sfaturile lui @Car3men sunt foarte pertinente. Puteti sa va adresati direct partii adverse, cel mai bine tot prin intermediul unui mediator. Obligatia parcurgerii procedurii prealabile a informarii revine reclamantului, insa nimic nu impiedica oricare dintre parti sa incerce medierea, in orice moment. Trebuie transmisa o invitatie in acest sens. Luati legatura cu un mediator, acelasi sau altul, la alegerea dumneavoastra. Inteleg ca in doamna mediator care a fost solicitata de partea adversa nu aveti incredere.
Medierea va avea insa loc doar daca ambele parti isi vor da acordul in acest sens.