avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... redistribuirea posturilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

redistribuirea posturilor

Sunt angajata la o firma cu activitate in comert de 7 luni.Este o firma renumita cu sedii in aproape toate orasele tarii,care in urma cu jumatate de luna ne-au anuntat ca,datorita crizei economice,sunt nevoiti sa reduca aprox.30%din personal.Si pentru ca nu pot sa ne dea afara,ne pun la dispozitie alte posturi "vacante"in incinta companiei.Pana aici,totul e ok.Insa daca nu accepti postul care ti se ofera,esti liber sa pleci,adica sa iti dai demisia.
Intrebarea mea este ce as putea sa fac,daca postul care mi se ofera nu imi convine(deoarece posturile vacante sunt muuul diferite de postul prezent si conditiile mult mai jalnice).Ei spun ca daca nu,imi semnez demisia,insa nu sunt ei cei care vor sa ma dea afara,fara motiv,doar ca sa reduca din personal?Nu ar trebui sa ma concedieze cu specificarea asta,si daca da,eu beneficiez de somaj,sau alte drepturi?
Cum trebuie sa procedez in aceste situatii?
Cel mai recent răspuns: Dessire , utilizator 19:09, 6 Mai 2009
Fiind o concediere colectiva, angajatorul trebuie sa respecte prevederile Codului muncii, art.65-75 si ale CCMUNN pe anii 2007-2010, art.79-82.
Daca dvs. renuntati la postul ce vi se ofera, atunci angajatorul va concediaza cu art.65(1) din Codul muncii (reducere de personal prin desfiintarea postului) si va puteti inscrie la AJOFM si sa primiti indemnizatie de somaj.
Daca ma concediaza privind art.65 atrunci primesc si salariu compensator?
Da, conform CCMUNN primiti cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. S-ar putea ca in CCM la nivelul angajatorului sa se acorde mai mult de un salariu.
Multumesc mult pentru raspuns,insa au fost colegi de-ai mei care nu au acceptat postul si si-au dat demisia,practic ei nu au concediat pe nimeni,pt ca stiu ca noi nu cunoastem legea si nici codul muncii si renuntam.Doar nu o sa inceapa cu mine sa concedieze colectiv(pt ca nu e in avantajul lor,si asa profita de lipsa de informare a noastra)E un mare pacat,pt ca sutem multi,iar unul singur nu prea poate sa schimbe procedurile lor.
Iar legat de contractul clectiv,sincer nu stiu cum arata,insa din cate stiu avem contracte individuale de munca.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Dessire, utilizator
1. Contractul colectiv de munca este "legea partilor" (angajator-salariat) si daca nu exista asa ceva la firma dvs. atunci se aplica CCMUNN care este obligatoriu pentru parti.
2. Chiar daca este concediere individuala (tot cu art.65 din Codul muncii) ramane valabil ce v-am spus mai inainte.
3. Nu stiti sigur daca aveti CIM? Trebuia sa primiti, la angajare, un exemplar inregistrat la ITM.

Alte discuții în legătură

De ce nu vrea sa imi dea drepturile ? dana92 dana92 Salutare ! Am lucrat in Pitesti la un magazin de bauturi ( inca lucrez ) , un an de zile . Mentionez ca este doar un punct de lucru , undeva ... la iesirea ... (vezi toată discuția)
Nota explicativa / demisie stefan.i stefan.i Salut, Am urmatoarea problema. Lucrez la o firma 4 ani si ceva, de 1 an sunt pe postul actual si in acest an am strans 3-4 note explicative din diverse ... (vezi toată discuția)
Somaj cu sau fara plati compensatorii andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati ... (vezi toată discuția)