avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... redistribuirea posturilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

redistribuirea posturilor

Sunt angajata la o firma cu activitate in comert de 7 luni.Este o firma renumita cu sedii in aproape toate orasele tarii,care in urma cu jumatate de luna ne-au anuntat ca,datorita crizei economice,sunt nevoiti sa reduca aprox.30%din personal.Si pentru ca nu pot sa ne dea afara,ne pun la dispozitie alte posturi "vacante"in incinta companiei.Pana aici,totul e ok.Insa daca nu accepti postul care ti se ofera,esti liber sa pleci,adica sa iti dai demisia.
Intrebarea mea este ce as putea sa fac,daca postul care mi se ofera nu imi convine(deoarece posturile vacante sunt muuul diferite de postul prezent si conditiile mult mai jalnice).Ei spun ca daca nu,imi semnez demisia,insa nu sunt ei cei care vor sa ma dea afara,fara motiv,doar ca sa reduca din personal?Nu ar trebui sa ma concedieze cu specificarea asta,si daca da,eu beneficiez de somaj,sau alte drepturi?
Cum trebuie sa procedez in aceste situatii?
Cel mai recent răspuns: Dessire , utilizator 19:09, 6 Mai 2009
Sa incerc un raspuns, desi s-ar putea scrie studii cuprinzatoare despre problema dvs:
1. termenul de 3 zile prevazut la art 64 (3) se refera la situatiile in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), adica necorespundere profesionala sau incapacitate de munca. Este controversat teoretic si practic neunitar daca se aplica si concedierilor cf. art 65
2. Problema abaterii disciplinare: cercetarea disiplinara este guvernata de reguli precise (art 263-268 CM; art 75 CCMUN) a caror nerespectare atrage nulitatea absoluta a masurii. In nici un caz nu ati fi putut fi sanctionata cu diverse avertismente fara sa fiti instiinatata. Apoi, chiar daca in activitatea dvs ati fi savarsit nereguli, acestea trebuie cercetate in termenul legal de 30 zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de ele.
3. Respectiva clauza din CIM suna straniu, dar ar fi trebuit in conditiile art. 25 CM sa beneficiati de prestatii suplimentare in bani sau in natura (sporuri, alte beneficii). Apoi, angajatorul trebuie sa va solicite in scris schimbarea locului de munca, dvs avand optiunea sa refuzati cu motive "temeinice si obiective".
4. Alte motive posibile ale concedierii: desfacere disciplinara, necorespundere profesionala (si aceasta are reguli precise- fiind dificil de realizat de catre angajator fara riscuri)
Sper ca am raspuns macar la o parte din intrebarile dvs.
Am refuzat postul,la fel si sa semnez demisia.Mi-au spus ca vor incerca sa ma dea afara cu avertismenete.Daca vor face asta,in baza carui articol ar trebui sa ma concedieze?
Anul trecu am facut si descoperire pe card si am si rate de platit cu cardul facut la firma.Mi-au spus ca daca plec de la aceasta firma sunt nevoita sa platesc toata suma facuta prin descoperire de card,in cel mai scurt timp,deoarece am putut face acea descoperire pt ca sunt angajata la acea firma care are contract cu banca respectiva.
In cazul in care sunt concediata pt motive care sunt legate de persoana mea(cu acele avertismente cum ca am abateri) eu mai pot beneficia de somaj?
Va multumesc inca o data pentru sfaturi,mi-au fost si sunt de mare ajutor,si va rog sa ma ajutati in continuare,pentru mine conteaza foarte mult aceste sfaturi.
Spuneati la inceput ac aveti doar 7 luni lucrate.
Daca nu ati mai lucrat in alta parte si nu aveti cel putin 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni, asa cum vi s-a zis mai sus, nu veti putea beneficia de somaj, indiferent de modul de desfcaere a contractului de munca.
Ati lucrat mai mult de 7 luni in ultimii 2 ani?

ma insel eu sau problema cu cele 3 avertismente ati mai deschis-o si pe alt topic?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Da am spus ca am 7 luni in martie,nu am sesizat ca la sf lunii,adica pe 28 faceam 8 luni.Acum suntem in mai si la sf lunii fac 10 luni.Bine,cred ca era mai corect sa scriu aprox.10 luni.
Da am lucrat si in alta parte inainte sa ma angajez aici,am mai mult de 12 luni lucrate in 24 de luni.
Asa e,problema in martie era restructurarea,pe timpul ala nu eram printre cei alesi,suntem un colectiv de aprox.200 de angajati si vroiam sa ma informez sa stiu ce trebuie sa fac in cazul in care voi fi si eu printre ei.Acum s-au schimbat lucrurile si pe langa alte colege,mi s-a propus si mie transferul sau demisia.
Acum problema mea s-a schimbat pentru ca am refuzat sa ma transfer pe alt profil,la fel si demisia(eu fiind singura care incerc sa imi apar drepturile).Asa ca acum a devenit problema personala si sunt "spionata" de sefi sa ma dea afara pe baza a 3 avertismente...spun ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu vrea sa imi dea drepturile ? dana92 dana92 Salutare ! Am lucrat in Pitesti la un magazin de bauturi ( inca lucrez ) , un an de zile . Mentionez ca este doar un punct de lucru , undeva ... la iesirea ... (vezi toată discuția)
Nota explicativa / demisie stefan.i stefan.i Salut, Am urmatoarea problema. Lucrez la o firma 4 ani si ceva, de 1 an sunt pe postul actual si in acest an am strans 3-4 note explicative din diverse ... (vezi toată discuția)
Somaj cu sau fara plati compensatorii andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati ... (vezi toată discuția)