avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... De ce nu vrea sa imi dea drepturile ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

De ce nu vrea sa imi dea drepturile ?

Salutare !

Am lucrat in Pitesti la un magazin de bauturi ( inca lucrez ) , un an de zile . Mentionez ca este doar un punct de lucru , undeva ... la iesirea din oras exista si '' firma mama '' . Acum , acest magazin este pe punctul de a fi inchis , deoarece nu a mers deloc . Suntem 2 angajate , iar patronul ne cere sa ne bagam demisia deoarece el nu va mai putea angaja pe posturile noastre un an de zile . Este normal asa ceva ?
E problema mea ca nu mai poate face el angajari pe posturile astea ? Poate face pe alte posturi , nu ?
Incearca sa ne ofere loc de munca la firma mare , care este foarte departe de actualul loc de munca ( la un depozit de marfa , eu aici aveam post de lucrator gestionar ) ... am inteles ca am dreptul sa refuz fara sa ma afecteze si sa pot beneficia de somaj . Asa este ?
Nu inteleg de ce nu vrea sa ne bage in somaj , ma poate ajuta cineva cu un raspuns ? Pot sa refuz sa imi bag demisia si sa ii cer somaj ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:10, 12 Mai 2016
Daca va dati demisia nu veti beneficia de somaj.
Angajatorul va poate oferi un alt loc de munca dar nu va poate obliga sa fiti de acord.
Solicitati angajatorului sa va trimita in somaj si il informati ca veti instiinta ITM despre abuzul prin care va forteaza sa va dati demisia.

[ link extern ]
dana92 a scris:

Salutare !
.... Suntem 2 angajate , iar patronul ne cere sa ne bagam demisia deoarece el nu va mai putea angaja pe posturile noastre un an de zile . Este normal asa ceva ?
.....

Pot sa refuz sa imi bag demisia si sa ii cer somaj ?
Multumesc !


1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Multumesc tare mult !
1. - Nu este adevarat ca nu mai poate angaja pe altcineva daca va concediaza pe dvs.
- Codul muncii nu prevede asa ceva.

2. Daca se desfiinteaza locul de munca (punctul de lucru) al dvs.) va poate concedia cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Daca demisionati (art. 81 din Codul muncii) sau incetati raporturile de munca cu acordul partilor (art. 55, lit. b) din Codul muncii) nu beneficiati de indemnizatie de somaj.

4. Schimbarea locului de munca se poate face numai cu acordul dvs., prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca (CIM).

5. Daca angajatorul refuza sa va concedieze cu art. 65 din Codul muncii faceti o sesizare la ITM.
Angajatorul nu are nicio obligatie de a dispune concedierea unei persoane in baza art.65 C.mun., iar ITM-ul nu are cum sa sanctioneze asa ceva.

Alte discuții în legătură

Sait amenintata verbal de angajator pircalabu pircalabu buna! ma numes cornelia. am nevoie de sfaturi.. am fost instintata verbal de angajator ca daca eu nu im-i fac cerere de demisi gaseste el o modalitate de ... (vezi toată discuția)
act aditional schimbare punct lucru altfel incetare cim Ana M M Ana M M Buna ziua, Societatea are 2 puncte de lucru unul intr-o localitate iar unul in alta localitate. La punctul de lucru la care lucrez societatea are spatiul ... (vezi toată discuția)
Desfiintare departament intr-o multinationala lauricafl lauricafl Buna ziua! De curand s-a auzit ca se va desfiinta un post din cadrul unei multinationale. Acesta presupune 3 locuri de munca in fiecare locatie a acesteia. ... (vezi toată discuția)