avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare departament intr-o multinationala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare departament intr-o multinationala

Buna ziua!
De curand s-a auzit ca se va desfiinta un post din cadrul unei multinationale. Acesta presupune 3 locuri de munca in fiecare locatie a acesteia. Bineinteles ca vor incerca sa ne puna sa ne dam demisia. In caz de refuz se va incerca sa ni se faca 3 referate (conform legii - de gasit gasesc ei ca am gresit). Al treilea pas pe care il vor face este sa ne mute pe alt post (in aceeasi locatie) bineinteles unul care sa nu ne convina si pe salar mult mai mic. In cadrul multinationalei acest lucru se practica de anul trecut din septembrie. Si chiar cu succes. Ce putem face sa ne aparam. Si cel mai important. Daca ne muta pe alt post si noi refuzam postul, atunci suntem obligati sa ne dam demisia pentru ca nu acceptam noul post? Ne apara legea de acest abuz? Repet, vor face tot posibilul sa nu ne dea in somaj si sa nu ne dea salariile compensatorii stabilite prin CCM.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil 18:11, 6 Mai 2010
In speta ridicata de dvstr,sunt multe raspunsuri de dat, de aceea va dau link catre Codul Muncii

[ link extern ]
[ link extern ]



Va astept cu intrebari dak mai aveti nelamuriri.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil
1. Codul muncii si CCMUNN pe anii 2007-2010 va apara in situatia dvs.
2. Pentru a aduce o modificare in CIM trebuie incheiat un act aditional semnat de ambele parti.
3. Daca angajatorul desfiinteaza postul ocupat de dvs.si vi se propune un alt post (si un alt salariu), iar dvs., ca salariat, nu sunteti de acord, nu va poate obliga angajatorul sa primiti acel post sau sa demisionati.
4. In acesta situatie (desfiintarea postului) singura alternativa legala a angajtorului este sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii.
5. Lasati pe angajator sa aiba initiativa. Dvs. asteptati pentru ca nerespectarea procedurii legale da catre angajator este in favoarea dvs.
6. Pentru orice nerespectare a CIM sau a CCM puteti face sesizare la ITM.
In cazul in care cf art.65 din Codul Muncii,angajatorul va concediaza,trebuie sa stiti ca angajatii care sunt subiectul concedierilor individuale trebuie sa beneficieze de masuri de protectie.
Aceasta este pozitia adoptata de catre Inspectia muncii – institutia abilitata cu verificarea respectarii legislatiei muncii de catre angajatori.

Masuri de protectie minimale pe care angajatorul trebuie sa le aiba in vedere :

1. Oferirea de alte locuri de munca in cadrul companiei, conform pregatirii angajatilor vizati de concediere si capacitatea acestora de munca.
Angajatii vor putea opta pentru un alt loc de munca in termen de maxim 3 zile lucratoare de la data comunicarii posturilor vacante ( a se vedea si art.64 din Codul muncii).
2. In cazul in care nu exista locuri de munca vacante care pot fi oferite, se va notifica Agentia Locala de Somaj in legatura cu concedierile care urmeaza sa aiba loc si se va solicita sprijinul acesteia in vederea gasirii altor locuri de munca pentru salariatii disponibilizati

In concluzie, in cazul concedierii,angajatorul trebuie sa faca dovada faptului ca:

- A oferit alte locuri de munca, in masura in care exista locuri de munca vacante si care corespund cu pregatirea si capacitatea de munca a salariatilor propusi pentru concediere.
- A notificat Agentia de somaj in legatura cu concedierile care vor avea loc, in cazul in care nu dispune de alte locuri de mnca vacante care pot fi propuse angajatilor disponibilizati.

Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil
In concluzie, angajatorul sigur ca opta pentru crearea de referate, dupa cum a facut pana acum la sute de oameni in ultimele 6 luni. SI la presiune. Mai rau este ca personalul Resurse Umane din companie si sindicatul nu ajuta oamenii cu nimik. Ba chiar Resursele Umane sunt cele care cr angajatului demisia!:) Dar ce folos ca nu sunt dovezi si sunt greu de strans!

Va multumesc pentru raspunsuri.
Aveti dreptul de a refuza demisia si de a nu accepta un alt post.

Daca vi cere acest lucru,cereti si dvstra , sa vi se dea in scris.
N-au s-o faca ,deci ..
Cat despre referate...mai putem vorbi..trebuie demostrata atitudinea culpabila a persoanei incadrate in munca,iar masura desfacerii contractului individual de munca poate fi contestata la organul competent .Organul competent poate fi o instanta judecatoreasca sau, un organ administrativ ,in cazul de fata ITM
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii? veronica33 veronica33 Am urmatorul caz. un angajat pe o functie de sef birou. in urma reorganizarii biroul s-a desfiintat si s-a transf in serviciu, si-a completat si denumirea. ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea? anniela anniela Buna ziua! Un caz banal deja in zilele noastre: angajat la o societate in insloventa ( NU falimentara), unic intretinator de familie ( in contractul ... (vezi toată discuția)