sunt cetatean roman dar am rezidenta in italia.Acum 2 ani am descoperit ca am un cancer uterin,ma tratez aici in Italia si am avut de la comisia medicala din Italia hotararea de invaliditate de 100%. Am 46 ani si 18 ani de munca in Romania. Vreau sa stiu daca in afara pensiei de invaliditate care o am in Italia pot sa beneficiez de pensie de boala in Romania in functie de contributele pe care le-am dat in 18 ani de munca. Cum trebuie sa procedez?
Dacă solicitaţi o pensie de invaliditate sau o alocaţie pentru pierderea capacităţii de muncă, este posibil ca fiecare ţară în care aţi lucrat să insiste asupra necesităţii de a vă examina separat dosarul - şi să ajungă la un rezultat diferit. În timp ce una dintre ţări v-ar putea încadra în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că sunteţi total apt de muncă.
În general, ţările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din ţara dumneavoastră de reşedinţă - dacă locuiţi într-una din ţările UE.
Procedura de obtinere si modul de calcul al pensiei sunt mai complicate si era necesar sa specificati daca ati lucrat si in tara de resedinta.
Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.
Va multumesc pt. raspuns. In Italia eu am lucrat 5 ani in regim part-time. Dar potrivit legii trebuia sa am 52 de saptamani pe an lucrate pt. a avea pensie de incapacitate de munca.Nu cunosc exact legile dar vroiam sa stiu daca anii de munca in Romania imi permit iesirea la pensie pe caz de boala.
Dosar pensie
Davian
Buna ziua. Am lucrat in Romania 23 de ami(6 ani mi se adauga de la grupa) total 29 de ani plus 12 ani lucrati in Italia in regula.Mentionez ca am 46% ... (vezi toată discuția)