avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Daca cer in fata instantei ca vreau sa renunt la pensia alimentara pe care ar trebui sa mi-o plateasca sotul, va fi in acord judecatoarea? Sunt la curent cu faptul ca pensia este dreptul copilului si nu eu hotarasc, dar din anumite motive trebuie sa fac asta, pot? pot sa obtin asa ceva?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:46, 23 Martie 2009
Puteti sa cereti acest lucru , evident , in masura in care considerati ca venitul dvs. actual si viitor este suficient pentru cresterea si educatia minorului, iar pensia alimentara a sotului nu suplimenteaza in mare masura venituiele aferente minorului. Daca judecatorul considera indreptatita aceasta cerere o poate incuviinta.
In fata instantei puteti teoretic, sa cereti orice.Insa, din cate cunosc, nu am auzit ca vre-o instanta din Romania sa se pronunte in sensul de a respinge o astfel de cerere, fara a lua in considerare interesul superior al minorului.Daca ati solicita de exemplu aplicarea disp. art.93 C.fam., poate...Depinde de motivul pentru care solicitati aceasta cerere. Ne detaliati putin?
Ar mai fi varianta in care ati putea sa acceptati existenta unei astfel de "obligatii" in drept (in hotararea judecatoreasca) iar in fapt, sa nu solicitati plata acesteia niciodata...daca fostul sot nu indeplineste aceasta obligatie de bunavoie.

Av. Cermak

Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
rpc a scris:

Daca cer in fata instantei ca vreau sa renunt la pensia alimentara pe care ar trebui sa mi-o plateasca sotul, va fi in acord judecatoarea? Sunt la curent cu faptul ca pensia este dreptul copilului si nu eu hotarasc, dar din anumite motive trebuie sa fac asta, pot? pot sa obtin asa ceva?
Va multumesc anticipat

Puteti sa cereti, dar nu puteti obtine. Judecatorul este obligat sa il oblige pe celalalt parinte la plata pensiei de intretinere. va fixa o pensie raportata la venitul minim pe economie.
Motivul este: el nu vrea sa o plateasca, nu vrea sa apara pe acte asa ceva, nu are venituri, o situatie financiara proasta, eu nu am nevoie, nu ma ajuta cu nimic o pensie infima,copilului nu-i lipseste nimic si nici nu-i va lipsi. Cunosc cazuri in care nu se plateste pensie alimentara, e adevarat ca nu le cunosc pana la capat, in ce conditii sa pronuntat divortul.
Credeti-ma pe cuvant. Judecatorul nu are voie sa incredinteze minorul unuia din parinti fara sa il oblige pe celalalt la plata pensiei de intretinere. Ca nu ii veti face langere penala daca nu plateste pensia de intretinere, este alta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ramo79na ramo79na Buna ziua, Sunt divortata de tatal copilului meu, in varsta de 9 ani, iar copilul mi-a fost incredintat mie. Tatal plateste pensie alimentara. Peste 3 luni, ... (vezi toată discuția)
Cerere pentru marirea pensiei alimentare a minorului Angela Brudaru Angela Brudaru :-/ Sint o mamica cu doi copii dintr-o casatorie esuata, si as dori sa aflu cum trebuie sa formulez, mai bine zis ce articole din Codul Familiei sau din alte ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere! oana_alexandra oana_alexandra Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In anul 1998s-a pronuntat divortul , iar minorul a fost incredintat mamei , stabilindu-se o pensie de intretinere de 20% din ... (vezi toată discuția)