avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire?

buna ziua! mama mi-a facut act de donatie pe casa si teren, eu vreau sa ma casatoresc cu un barbat care are un copil din prima casatorie (si eu am un copil din prima casatorie); dupa decesul meu cine vine la mostenire? sotul sau copilul sotului au drept la mostenire?

dar copilul sotului poate mosteni ceva? in ce conditii?
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
coril, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:43, 23 Martie 2009
Sotul da, impreuna cu copilul dumneavoastra. 1/4 sotul 3/4 copilul. Ca sa nu primeasca sotul nimic, ii puteti face testament / donatie, vanzare-cumparare catre copilul dumneavoastra.
Testamentul nu poate înlătura soţul supravieţuitor de la succesiune. Fiind rezervatar, el poate cere reducţiunea donaţiei sau legatului prin care i s-a încălcat rezerva succesorală. Prin urmare, doar donaţia făcută anterior căsătoriei nu ar putea fi atacată, donaţia ulterioară căsătoriei şi testamentul (oricînd ar fi fost întocmit) fiind reductibile.
themis a scris:

Testamentul nu poate înlătura soţul supravieţuitor de la succesiune. Fiind rezervatar, el poate cere reducţiunea donaţiei sau legatului prin care i s-a încălcat rezerva succesorală. Prin urmare, doar donaţia făcută anterior căsătoriei nu ar putea fi atacată, donaţia ulterioară căsătoriei şi testamentul (oricînd ar fi fost întocmit) fiind reductibile.

Foarte corect! Sotul supravietuitor al defunctului, este mostenitor rezervatar prin efectul legii 319/1944. Uitasem de asta. Multumesc colegului Themis pentru corectare.Puteti face insa un contract de vanzare-cumparare u copilul, chiar si sub rezerva dreptului de uzufruct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata? mirel11 mirel11 Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea ... (vezi toată discuția)