avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere daune ca parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere daune ca parte civila in proces penal

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o problema.
Imi trebuie aparator ales pentru a trimite o cerere prin care stipulez suma daunelor morale si materiale intr-un proces penal?sau o pot trimite in nume personal?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:33, 21 Septembrie 2013
Partea vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului ce a fost cauzat,oricand, in etapa urmaririi penale.

In etapa judecatii aceasta posibilitate exista pana la citirea rechizitoriului ( actul de sesizare si de inculpare ), ori, dupa acest moment procesual, subzista posibilitatea de a va constitui parte civila, insa cu acordul tuturor partilor litigante.

Actiunea civila alaturata celei penale trebuie sustinuta de mijloace de proba .( daunele materiale si morale trebuie cerute si dovedite ).

Daunelor materiale pot fi reprezentate de diverse cheltuieli facute , in vederea indepartarii prejudiciului cauzat.

Va puteti constitui parte civila, in etapa urmaririi penale , insa, va trebui sa sustineti actiunea civila dedusa judecatii, prin inscrisuri , martori, expertize .( materialul probator va fi raportat la cauza ce a fost deja inregistrata ).

Asadar, cererea pentru a va constitui parte civila poate fi depusa de dumneavoastra, insa cuantumul pretentiilor trebuie explicitat .( daunele materiale pot reprezenta diverse tipuri de cheltuieli ce au fost ocazionate de proces ).

Altminteri, pretentiile dumneavoastra pot fi respinse ,ori reduse.

Succes.

Multumesc mult pentru ajutor
Va aflati in faza de urmarire penala sau in faza de judecata?
Nu va trebuie avocat dar este bine sa aveti si dovada ca ati depus cererea.
Daca nu va prezentati personal sau nu aveti avocat angajat nu cred ca o sa aveti o dovada clara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucidere din inculpa accident rutier Adrian81Adi Adrian81Adi Buna ziua...sincer nici nu stiu cum sa incep pentru ca este foarte greu sa scriu avnd in vedere ca sunt membru familiei iar soarta a fost cuda cu noi si din ... (vezi toată discuția)
Proces penal. accident de muncã marya67 marya67 Mai am si eu o intrebare . sotul meu a decedat in urma cu 2 ani si 6 luni,intr-un accident de munca.Firma unde era angajat ca macaragiu ,l-a inchiriat unei ... (vezi toată discuția)
Pot cere despagubire pentru tulburare de posesie ? ln baza carui articol din lege? telecomanda telecomanda Subiect: Tulburare de Posesie teren agricol-Despagubiri in procesul penal O cunostiinta plecata din tara a facut plangere penala pentru tulburare de posesie ... (vezi toată discuția)