Va rog daca imi puteti raspunde la o intrebare simpla:
Partea I. -In legea 19 2000 este prevazut ca la pensia anticipata partiala, cuantumul pensiei este diminuat in functie de numarul de luni ramase pana la implinirea stagiului complet de cotizare si in functie de vechimea in munca. Sunt acolo niste tabele care explica ce si cum se face. De asemenea in aceeasi lege se precizeaza ca in cazul pensiei pe lege speciala de pensionare cuantumul pensiei NU se diminueaza.
Pareta II - In normele metodologice de aplicare al legii 96/2006 e tocmai pe dos.
Intrebarea mea este:Ce este de facut? Ce anume are putere jurica mai mare? Legea sau normele metodologice?
In primul rand este vorba despre doua legi diferite: Legea nr. 19/2000 care este legea-cadru in domeniul pensiilor si Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, lege care cuprinde prevederi speciale fata de Legea nr. 19/2000.
In mod normal, Normele de aplicare ale unei legi sunt chemate sa aduca lamuriri suplimentare care sa ajute la aplicarea corecta a legii. Fiecare lege la care ati facut referire are normele sale, deci nu putem aplica, de exemplu, Legea nr. 96/2006 conform Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.
In concluzie, plecand de la adagiul juridic latin conform caruia specialul deroga de la general si se aplica cu intaietate, un deputat sau un senator beneficiaza, in privinta acordarii pensiei, de drepturile reglementate prin Legea nr. 96/2006 si prin Normele de aplicare ale acesteia, acte normative care au caracter special fata de dispozitiile cuprinse in Legea nr. 19/2000, act ce are caracter general.
Pensii speciale
ic.popescu
Care esre actul normativ care defineste termenul de \"pensie de serviciu stabilita prin lege speciala\" si care sunt aceste legi speciale de pensionare (vezi toată discuția)