avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Prevederi in legislatie care se bat cap in cap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Prevederi in legislatie care se bat cap in cap

Va rog daca imi puteti raspunde la o intrebare simpla:
Partea I. -In legea 19 2000 este prevazut ca la pensia anticipata partiala, cuantumul pensiei este diminuat in functie de numarul de luni ramase pana la implinirea stagiului complet de cotizare si in functie de vechimea in munca. Sunt acolo niste tabele care explica ce si cum se face. De asemenea in aceeasi lege se precizeaza ca in cazul pensiei pe lege speciala de pensionare cuantumul pensiei NU se diminueaza.
Pareta II - In normele metodologice de aplicare al legii 96/2006 e tocmai pe dos.

Intrebarea mea este:Ce este de facut? Ce anume are putere jurica mai mare? Legea sau normele metodologice?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:31, 24 Martie 2009
In primul rand este vorba despre doua legi diferite: Legea nr. 19/2000 care este legea-cadru in domeniul pensiilor si Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, lege care cuprinde prevederi speciale fata de Legea nr. 19/2000.

In mod normal, Normele de aplicare ale unei legi sunt chemate sa aduca lamuriri suplimentare care sa ajute la aplicarea corecta a legii. Fiecare lege la care ati facut referire are normele sale, deci nu putem aplica, de exemplu, Legea nr. 96/2006 conform Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.

In concluzie, plecand de la adagiul juridic latin conform caruia specialul deroga de la general si se aplica cu intaietate, un deputat sau un senator beneficiaza, in privinta acordarii pensiei, de drepturile reglementate prin Legea nr. 96/2006 si prin Normele de aplicare ale acesteia, acte normative care au caracter special fata de dispozitiile cuprinse in Legea nr. 19/2000, act ce are caracter general.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii speciale ic.popescu ic.popescu Care esre actul normativ care defineste termenul de \"pensie de serviciu stabilita prin lege speciala\" si care sunt aceste legi speciale de pensionare (vezi toată discuția)
Contract de administrare soc pe actiuni sava lucica sava lucica cum se intocmeste un contract de administrare la o soc.pe actiuni? indemnizatia bruta stabilita de adunarea generala are caracter de venituri din salarii? se ... (vezi toată discuția)
Pensii speciale Manoliu Eugen Manoliu Eugen Buna ziua va rog sa imi precizati urmatoarele: 1-Ce categorii de pensionari se incadreaza la \"PENSII SPECIALE\"; 2-De la ce valoare a pensiilor speciale ... (vezi toată discuția)