Buna ziua.Multumesc anticipat pentru raspuns.Am primit anul acesta luna iulie o somatie insotita de un titlu executoriu emise de o primarie pentru neplata impozitului pe un teren extravilan.Am facut o contestatie la contencios administrativ si fiscal si am primit o comunicare adresa in care se cere aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea si aratarea dovezilor precum si achitarea taxei de timbru.Cum pot rezolva problema tinand cont ca eu nu sant si nu am fost in posesia acestui teren.E adevarat am depus cerere pentru eliberarea titlului de proprietate care este pe numele mamei decedate pentru a face succesiunea si a intra in posesia lui dar pana acum primaria nu mi-a eliberat nimic .Mentionez ca am depus la primarie si un certificat de calitate de mostenitor.Credeti ca acest certificat ma obliga la plata impozitului?Si daca da de ce nu au fost somati si ceilalti mostenitori?Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca sa pot face urmatorul pas.
In primul rand ar trebui sa verificati la Cartea Funciara (Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara) daca terenul are intabulare. Daca nu a fost intabulat vi se va elibera o dovada in acest sens, o adeverinta ca imobilul respectiv nu figureaza inscris in cartea funciara. Daca este inscris, solicitati un extras de carte funciara pentru informare. Solicitati la Serviciul Taxe si Impozite de la Primarie eliberarea unui certificat de atestare fiscala necesar pentru succesiune, in baza certificat de deces (condoleante !) si certificat de calitate de mostenitor. Insistati la biroul agricol sa elibereze o copie a titlului de proprietate. In baza actelor motivati in fapt si in drept actiunea si nu uitati sa o timbrati, este imporatnt pentru a imparti debitul intre mostenitori. In mod normal titlul executoriu pe numele dvs. nu ar fi valabil. Sfatul meu practic este totusi sa renuntati la proces si sa achitati debitul fiindca ulterior dupa dezbaterea succesiunii, ca sa-l inscrieti pe rolul nominal unic (propriu), va trebui sa achitati debitul restant, si veti plati mai mult fiindca penalitatile de intarziere sunt foarte mari. Solicitati sa va scrie pe chitanta: achitat prin "comnop" (Dvs.) Oricum debitul din impozit intra in pasivul succesiunii.