avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Asistent personal si, concomitent, pensionar pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Asistent personal si, concomitent, pensionar pentru limita de varsta

buna ziua,

tatal meu este asistent personal pentru mama mea (persoana cu handicap grav), este angajat la Primarie. Varsta tatalui meu este de 66 ani si vrea sa se pensioneze. Primarul i-a spus ca daca se pensioneaza ii desface contractul de munca (asistent personal). Este legal asa ceva?

Pentru ca eu am citit in lege si spune ca poate fi asistent personal si pensionari pensionati la limita de varsta.

Vreau o lamurire, daca ii desface contractul de munca ce se poate face in cazul asta?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: julian28 , utilizator 18:03, 20 Septembrie 2013
se poate pensiona legal daca indeplineste conditiile , poate sa beneficieze in continuare de asistent personal . nu are legatura pensia la limita de varsta cu indemnizatia de handicap .
1. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. Primarul are dreptate, este legal si este obligatia lui sa inceteze contractul individual de munca (CIM) al unui salariat care indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta.

3. Dar fiind vorba de o pensionare pentru limita de varsta persoana respectiva poate cumula pensia cu orice al venit din salariu.

4. - In aceasta situatie i se va inceta CIM cu data cand indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta si ii va incheia un alt CIM cu aceeasi data.
- Daca este nascut in 1947 tatal dvs. trebuia sa solicite pensie pentru limita de varsta de acum doi ani de zile (aici a gresit primarul).
daca primarul inceteaza contractul individual de munca (pentru motivul pensionarii) si refuza sa ii incheie al contract de munca.... in cazul acesta ce se poate face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare de drept popoacaflorica popoacaflorica Buna ziua, lucrez la un liceu.Pe data de 02/07/2016 ma pensionez de drept.As dori sa stiu daca pot sa cumulez pensia cu salariu la ceasta unitate si in ce ... (vezi toată discuția)
Cim inceteaza cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta? noneyro noneyro La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta ... (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare! Victor26 Victor26 Am implinit 50 de ani. Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta deoarece am handicap grav, dobandit in copilarie. Lucrez in mediul privat, in ... (vezi toată discuția)