avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile unui angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile unui angajat

Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat din promotia 2012.Luna viitoare voi implini un an de cand lucrez iar sefii mi-au cerut sa demisionez pt ca nu mai merge firma, stiu ca ei au beneficiat de niste bani si dak eu demisionez ei nu mai trebuie sa restituie nimic,insa ei imi spun ca din moment ce nu am primit nimic din somaj la final de an ei o sa depuna un dosar pt ca eu sa pot primii acei bani si ca o sa vina toti odata adica 1500 de lei.Intrebarea mea este exista acesti bani?este doar o inventie sau ii voi primi? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 18 Septembrie 2013
Daca demisionati inainte de implinirea celor 12 luni, angajatorul va restitui statului sumele incasate pentru angajarea dvs. Asa cum a spus un specialist din postarea anterioara, dvs nu veti beneficia de nimic, nici macar de ajutorul de somaj pentru ca ati demisionat. De aceea v-am recomandat sa nu va dati demisia. Apoi, nu sunt de accord cu colegul specialist referitor la faptul ca veti fi angajata daca inca mai sunteti angata la acest angajator. Intrucat aveti in continuare calitatea de angajat al acestui angajator, noul angajator nu va poate incheia un alt contract de munca pe durata nedeterminta.....Deci, atentie la aceste aspecte.
ma pot angaja in alta parte chiar dak raman in acte la ei?Ei mi-au propus sa raman doar in acte la ei pana implinesc un an.Pot sa ma angajez in alta parte in aceasta situatie pt ca eu nu pot ramane fara un venit.Din moment ce ei nu mai au de lucru nimic pentru luna de zile in care eu as ramane doar in acte nu voi fi platita.Ca sa nu raman o luna pe minus as putea sa ma angajez in timp ce sunt angajata la ei?
va multumesc mult
polloctav a scris:
Daca demisionati inainte de implinirea celor 12 luni, angajatorul va restitui statului sumele incasate pentru angajarea dvs.


1. Daca salariatul demisioneaza in timpul celo 12 luni angajatorul nu mai restituie sumele incasate de la Agentia de Somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.

(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin.(1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.


3. Demisia (art.81 din Codul muncii) este o incetare a raporturilor de munca imputabila angajatului.

Apoi, nu sunt de accord cu colegul specialist referitor la faptul ca veti fi angajata daca inca mai sunteti angata la acest angajator. Intrucat aveti in continuare calitatea de angajat al acestui angajator, noul angajator nu va poate incheia un alt contract de munca pe durata nedeterminta



4. Nu stiu unde ati vazut dvs. aceasta restrictie dar Codul muncii spune:

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

5. Asadar este permis cumulul de contracte individuale de munca fara a se institui vreo restrictie cu privire la numarul de contracte individuale de munca cumulate, la durata acestora sau la durata muncii.


Andreea4flo:

1. Daca tot demisionati (conform art.81 din Codul muncii) puteti sa demisionati oricand, chiar si inaite de a se implini cele 12 luni.

2. Daca angajatorul spune ca sa stati asa "de forma" inca o luna trebuie sa va ponteze si sa sa plateasca altfel nu se va putea justifica de ce procedeaza astfel

3. Puteti sa va angajati in acelasi timp la mai multe locuri de munca, Codul muncii permite, asa cum am aratat mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea raporturilor de munca dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua ! varog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:1). nepoata mea a fost incadrata in martie 2015 ca asistent medical generalist la un cabinet ... (vezi toată discuția)
Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Somaj? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as avea o problema si anume:sunt angajata la o firma din 15.08.2008 si pana in prezent,am fost luata din somaj,dupa terminarea facultatii.Acum am ... (vezi toată discuția)