avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua, am si eu o nelamurire si anume:
Sunt functionar public cu statut special in cadrul Adm. Nat. a Penitenciarelor si in timp ce ma indreptam catre serviciu cu masina personala am fost implicat intr-un accident auto in care eu am fost accidentat de catre un auto care nu mi-a acordat prioritate.
Este considerat accident de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 19 Septembrie 2013
Trebuie sa indepliniti niste conditii:
-evenimentul rutier sa fie raportat de dvs./ politie la unitatea dvs. si de catre aceasta la ITM,
-sa primiti concediu medical de minim 3 zile,
-in fisa dvs. de instruire ssm sa se mentioneze traseul de urmat domiciliu-serviciu-domiciliu, perioada in care faceti traseul respectiv, sa aveti aprobarea sa faceti naveta cu masina personala, evenimentul sa se fi produs pe traseul respectiv, in perioada mentionata in fisa dvs. de instruire ssm,
-evenimnentul sa fie cercetat de catre unitatea dvs. ca AM si sa fie avizat ca atare de catre ITM.
Daca si soferul celuilalt autovehicul era tot in drum spre serviciu sau efectua o sarcina de serviciu si respectivul sofer este responsabil pentru producerea evenimentului rutier, cercetarea ca AM se face de catre firma unde este angajat celalalt sofer. Aceasta firma va inregistra si AM.
Va multumesc pentru raspuns.
Sa stiti ca ITM-ul nu se baga la functionari publici pentru ca nu apartinem de ei.
cornek a scris:

....
Sa stiti ca ITM-ul nu se baga la functionari publici pentru ca nu apartinem de ei.


Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.


La nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor trebuie sa existe un organism similar ITM, care gestioneaza acest aspect.
Inteleg ca dvs. sunteti functionar public cu statut special (deci civil), in cadrul unei institutii cu statut semimilitarizat/ militarizat (nu mai stiu exact care este acest statut), de aceea v-am sugerat legatura cu ITM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 se aplica tuturor.
Managementul activităţii de securitate şi sănătate în muncă este asigurat de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor are următoarele atribuţii principale:
....
b) elaborează acte normative specifice sistemului administraţiei penitenciare pentru
g) cercetează accidentele colective, generate de evenimente deosebite - avarii sau explozii -, produse în unităţile sistemului administraţiei penitenciare;
h) avizează dosarele de cercetare a accidentelor de muncă;
i) ţine evidenţa accidentelor de muncă;
j) analizează cauzele producerii accidentelor de muncă şi iniţiază măsuri pentru prevenirea unor evenimente similare;

....

(Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Decizie nr. 530/2008 din 22/09/2008 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă în unităţile sistemului administraţiei penitenciare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 850 din 17/12/2008 . Actul a intrat in vigoare la data de 17 decembrie 2008)



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier la sfarsitul programului imbroserv imbroserv Atunci cand un angajat al unei unitati militare, produce un accident rutier cu victima decedata , dupa terminarea programului, poate fi tras la raspundere si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces! SorinVasile SorinVasile Va supun atentiei o speta ... Este vorba despre un accident rutier in urma caruia a decedat o persoana. Mai exact...cinci colegi navetisti, dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu, fise ssm - institutie de invatamant Malek Malek Buna ziua, am citit pe forum despre fisele SSM si despre accidentul de traseu si am cateva intrebari. Eu fac naveta zilnic la o scoala din mediul rural ... (vezi toată discuția)