avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare Concediere

Buna ziua,

Am un prieten care a ramas fara permis de conducere pentru o perioada de 3 luni. El este angajat la o firma avand functia de agent vanzari dar asta nu inseamna ca in permanenta conduce autovehiculul firmei, din contra, face incasari, cara tone de marfa, repara diverse aparate etc.
Angajatorul incearca de cateva luni sa il faca sa plece singur, sa isi dea demisia, cateva luni la rand la penalizat cu cate 100 lei la salariu din diverse motive aparent banale. Cand a aflat ca a ramas fara carnet de conducere l-a amenintat ca daca nu rezolva aceasta problema il baga in concediu fara plata pe motiv ca nu are ce face cu el (in conditiile in care colegii lui cand au avut aceesi problema nu le-a zis nimic), il ameninta ca ii desfiinteaza postul (numai ca 3 sferturi dintre angajati au aceasta functie trecuta in cartea de munca) iar acum vrea sa il puna sa ii zugraveasca un apartament din acelasi motiv ca nu are ce face cu el. COnsider ca este bataie de joc dar legal are voie sa faca asa ceva? sa il plimbe de colo colo si sa il ameninte? Spune ca o sa faca restructurari si cu siguranta el va fi primul care va pleca. Firma nu are probleme de faliment sau adevarate motive pt a face restructurari. Cum as putea sa il ajut? sau ce ar putea face sa scape de aceasta problema in afara de a-si da demisia.
Cel mai recent răspuns: LittleMary , utilizator 15:04, 19 Septembrie 2013
Codul muncii:

Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

.........
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.


Deci angatorul poate cere suspendarea CIM daca vrea, pe perioada suspendarii carnetului de conducere.

Restructurare nu inseamna neaparat probleme financiare:

Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.



Deci concedierea poate si prin reorganizarea si eficientizarea activitatii si deci nu maa este nevoie de atati salariati.

Legat de celelalte probleme expuse nu stiu ce sa va recomand sa faceti. Fiecare decide pt sine. Adica daca ramane la acel loc de munca sau isi cauta altundeva.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere in somaj maiamaria maiamaria buna dimineata. am o problema legata de incetarea unui CIM. unui sofer i-a fost ridicat carnetul de conducere. directorul vrea sa-i inceteze activitatea. el nu ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere? Irina12 Irina12 Buna ziua, De curand am fost anuntata de angajatorul meu ca datorita crizei financiare, locurile de munca in banca unde lucram vor fi reduse, iar eu sunt cea ... (vezi toată discuția)
Restructurare post mihainicolaescu mihainicolaescu Buna ziua, Angajatorul \"X\" face restructurari de posturi pe motiv de relocare. Toti angajatii din diverse unitati au fost instiintati verbal de acest ... (vezi toată discuția)