avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau concediere?

Buna ziua,
De curand am fost anuntata de angajatorul meu ca datorita crizei financiare, locurile de munca in banca unde lucram vor fi reduse, iar eu sunt cea care trebuie sa plece, fiind incadrata pe un post pe pozitia de junior.
A doua zi am si primit preavizul in care eram instiintata ca postul meu s-a restructurat, ca am la dispozitie 20 de zile lucratoare in care sa imi gasesc un alt loc de munca, si ca voi primi si salarii compensatorii.
Intre timp, am reusit sa gasesc un alt loc de munca, unde voi incepe la o zi dupa expirarea preavizului. Angajatorul actual ma sfatuieste sa-mi dau demisia, sub pretextul ca "da mai bine" in cartea de munca pt mine si spun ei ca voi primi oricum salariile compensatorii. Viitorul angajator stie situatia si m-a anuntat ca pe el nu il deranjeaza daca in cartea de munca va fi trecut concediere sau demisie. Ce ma sfatuiti sa fac? daca imi dau demisia voi mai primi acele salarii compensatorii? ma va afecta pe viitor daca in cartea de munca va fi trecut concediere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:30, 14 Septembrie 2009
1. Daca demisionati, angajatorul nu mai este obligat de lege sa va dea salariile compensatorii.
2. Spuneti-le ca demisionati dar intai sa primiti banii in mana.
3. Indiferent ca va fi scris in carnetul de munca, nu va afecteaza.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
sugestia mea este sa nu va dati demisia si sa stati la vechiul loc de munca pana in ultimul minut.La plecare nu uitati sa va cereti TOATE drepturile restante.In cazul demisiei nu aveti dreptul la nici un fel de pretentii retroactive.
va dorim succes
1. Daca la noul loc de munca trebuie sa va prezentati la o zi dupa expirarea preavizului, parerea mea este aceiasi ca si a colegilor mei. Nu va dati demisia, ca nu veti mai vedea salariile compensatorii, ele nu se dau in caz de demisie. N-am vazut nici un Contract colectiv de munca sau Regulament intern in care sa fie precizate salarii compensatorii in caz de demisie. Angajatorul, deci, nu este obligat sa vi le dea. Aveti rabdare, nu va grabiti.
2. Nu afecteaza cu nimic cartea de munca, nici in caz de demisie, nici in caz de concediere. In plus, daca angajatorul nou se razgandeste si nu va mai angajeaza, veti beneficia de somaj dar in caz de demisie nu mai vedeti nimic. Fiti atent! Succes!
Tineti cont de toate sfaturile de mai sus.
In plus va spun ca de fapt, in cartea de munca si in istoricul dvs profesional intotdeauna va "cade " mai bine o concediere, care inseamna ca nu ati avut nici-o vina, mai ales ca desfiintarea postului in an de criza este frecventa,
decat sa aveti o plecare prin demisie, care inseamna ca ati avut niste nemultumiri la acel loc de munca, pe care va trebui sa le explicati altui angajator care se va teme ca sunteti o persoana care va integrati greu sau sunteti mereu "gica contra".

Si, inca nu am auzit in acest an de vreo societate care sa dea de la ea niste bani pe care nu e obligata sa ii dea B-) daca nu aveau probleme financiare, credeti ca desfiintau posturi?
Se pare ca asemenea probleme sunt tot mai dese. Sfatuiesc pe toti in cauza sa nu renunte la drepturile salariale acordate cu acazia concerdierii. Fara demisie. Este dreptul angasjaatorului sa-si reorganizeze activitatea dar si dreptul angajatalui de a beneficia de minimele drepturi ce i se cuvin conform CCC National su pe unitate.

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa demisionez mireloi mireloi Lucrez intr`o societate de 3 luni ca asistant store manager si sunt obligata sa demisionez. In urma unor discutii in contradictoriu cu superiorii mei am fost ... (vezi toată discuția)