Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →
Lucrez intr`o societate de 3 luni ca asistant store manager si sunt obligata sa demisionez.
In urma unor discutii in contradictoriu cu superiorii mei am fost sanctionata conform regulamentului interior al companiei,cu o penalizare de 10% din salariu.
Mi s`a sugerat sa imi fac demisia de incetare al contractului individual de munca cu acordul partilor,deoarece o societate nu poate face concedieri decat in momentul in care aceasta se afla in faliment (lucru confirmat de directorul resurse umane al societatii in cauza).
Preavizul in aceasta situatie este de 30 de zile?Daca nu este respectat ce masuri se pot lua cu privire la acest lucru?Pot solicita salariu compensatoriu pentru o perioada asa de scurta?In cazul in care imi fac demisia de incetare cu acordul partilor mai pot beneficia de salariu compensatoriu?Cum trebuie sa procedez?
Va multumesc.
Buna seara
In ce baza ati fost sanctionata si care au fost motivele?
Banuiesc ca a fost un prejudiciu considerabil daca vi s-a aplicat direct Art. 264 alin.(1) lit. d din Codul Muncii
Daca au existat doar discutii in contradictoriu, un advertisment scris, cel mult era suficient.
Se pot face concedieri oricand, numai sa fie reale si bine fundamentate (cel putin in mod normal, legal si etic).
Preavizul este de minim 15 zile lucratoare in cazul concedierii, maxim 15/30 zile calendaristice in cazul demisiei.
Acordul partilor nu presupune preaviz.
Conform CCMUN 2007 - 2010, angajatorii vor acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi, daca contractul individual de munca a incetat din motive ce nu tin de persoana salariatului (desfiintarea locului de munca) - Art. 78 coroborat cu prevederile Codului Muncii (Art. 65)
Daca incetati contractul prin acordul partilor nu beneficiati de aceasta compensatie (in cazul in care in regulamentul intern sau in CCM la nivel de unitate nu se prevede altfel)
Daca semnati incetarea CIM cu acordul partilor sau demisionati, va pierdeti multe drepturi (somaj, diverse compensatii).
Mult succes
Preavizul este de minim 15 zile lucratoare in cazul concedierii, maxim 15/30 zile calendaristice in cazul demisiei