avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie partial anticipata/drept de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie partial anticipata/drept de munca

Buna ziua as dori daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
-sunt nascuta in 01.01.58 si am vechime in campul muncii 36 ani. Daca ma pensionez anticipat partial in 01 martie 2014, exista posibilitatea de a putea obtine venit de natura salariala sau de alta natura, avand in vedere ca penalizarea este fff mare? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:49, 19 Septembrie 2013
1. Pe perioada cat benficiati de pensie anticipata sau anticipata partiala nu puteti obtine venituri pentru care se plateste contributia pentru pensie.

2. Astfel de venituri sunt toate veniturile profesionale (din prestarea unei activitati)./

3. Pe perioada cat veti obtine astfel de venituri se va suspenda plata pensiei.

3. Puteti beneficia de pensie anticipata partiala de la 01.01.2014.
Multumesc, dar daca sunt PFA si am calitatea de pensionar plata pensiei este optionala(poate gresesc) si atunci tot se suspenda pensia? Chiar cred ca este aberant la o vechime de 36 ani sa nu pot beneficia de pensia intreaga avand in vedere ca am stagiul cerut iar pe de alte parte mai sunt si penalizata si in alta ordine de idei tineretul nu are loc de munca#-o
1. - Legea nu obliga pe nimeni sa solicite pensie anticipata sau anticipata partiala.
- Aceasta se face la cerere si cu conditiua de a respecta prevederile legale pe eprioada cat beneficiaza de astfel de pensie.

2. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta legea spune ca trebuie indeplinite concomitent doua conditii:
- varsta standard de pensionare (la dvs. = 61 de ani);
- stagiul minim de cotizare (la dvs. = 15 ani).

3. Deocamdata indepliniti numai conditia de stagiu minim de cotizare.

4. Veniturile din PFA sunt tot venituri profesionale pentru care se plateste contributie pentru pensie.

5. Daca deveniti PFA puteti sa aveti venituri din aceasta activitate si in ianuarie 2019 puteti solicita pensie pentru limita de varsta.

6. Se pare ca este in lucru la Guvern un proiect de lege de modificare a legii pensiilor dar nu stiu nimic despre ce modificari ar fi vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata raghina raghina Buna ziua, Am pe tatal meu in varsta de 54 de ani nascut pe 18 august 1958, a lucrat timp de 36 ani si am dori sa stim daca se poate pensiona anticipat sau ... (vezi toată discuția)
Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã? Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia ... (vezi toată discuția)
Pentru pensie anticipata luci52 luci52 Buna ziua!Sunt nascuta in 09.02.1960, am 20 ani vechime lucrati in conditii deosebite cuprinse in grupa a II a,pot sa beneficiez de pensie anticipata? ... (vezi toată discuția)