in 2006 avem o hotarare definitiva si executorie prin care se acorda despagubiri pentru un imobil-teren pe legea 10.
imobilul a fost trecut fara titlu in "proprietatea" statului in 1977.
--------------------------------
1. Intrebarea este daca se poate solicita pe dreptul comun impotriva statului prin MFinantelor despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului ?
2. De cand curge termenul de prescriptie a actiunii ? cumva de la data cand a ramas definitiva si a devenit executorie hotararea prin care se recunoaste dr meu de proprietate asupra imobilului si mi se acorda despagubiri in echivalent ?
prescriptia curge de la ramanerea definitiva a sentintei prin care se constata lipsa titlului.
dar terenul acesta trebuie sa fi avut o folosinta ca sa pot sa cer lipsa! el nu se restituie in natura inteleg, dar care a fost folosinta - care au fost fructele culese de neproprietar? desigur ca imi pot imagina multe situatii, caci legea da dreptul la "fructele culese sau neculese", dar trebuie sa fi produs fructe! deci, despre ce fructe vorbim?
in aceasta situatie eu tind sa cred ca nu se poate face nimic in sensul lipsei de folosinta - pentru a demonstra un prejudiciu respectiv pentru a-l evalua, trebuie sa existe un temei concret. ca ati fi putut face un bloc si sa inchiriati apartamentele din pacate este pe de o parte real, dar pe de alta parte lipseste concretul, este deci speculatie. in aceste conditii nu cred ca va va incuviinta nici o instanta "lipsa de folosinta".
au fost si multe situatii in care la cedo s-a cerut aceasta lipsa (prost intemeiat din punctul meu de vedere, dar s-a cerut), iar curtea a spus ca nu poate face speculatii in acest sens.
eu am o casa si am inceput proces pentru fructele culese de neproprietar - mai este un exemplu chiar la cedo, cauza weissmann din 2006, dar pentru un teren viran este (dupa umila mea parere) problematic. eu de exemplu nu iau in calcul si gradina mare a casei la mine, ci simplu fapt al suprafetei locuibile, chiar daca in oug 40/99 am valoare de chirie pentru gradina.
Prescriptia curge cum spunea si colegul de la data ramenrii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a constatat lipsa titlului statului si vi s-au acordat despagubiri.
Cat priveste lipsa de folosinta, ati putea formula o astfel de cerere solicitand lipsa de folosinta de la data preluarii imobilului pana la data hotararii definitive solicitand drept valoare, valoarea de inchiriere eventual a acelui teren pe perioada respectiva. Alte speculatii nu cred ca tin. Inchirierea era o posibilitate insa.
Considerati ca sunt sanse intr-un asemenea proces cu Statul prin Min finantelor ?
In definitiv - Statul a privat abuziv pe fostul proprietar de terenul sau ! Faptul ca la peste 30 de ani i-a dat masuri reparatorii ptr teren si nu ptr lp de folosinta nu impiedica cu nimic pe fostul propr sa ceara si lp de folosinta. Corect ?