avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributie pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributie pensie

va rog mult sa ma ajutati cu o problema,sotul meu este pensionar(fost cadru militar) si in prezent este angajat ca instructor auto cu 4 ore pe zi,este posibil sa nu plateasca contributia la pensie,atat el cat si angajatorul,daca nu doreste?
contabila a spus ca se poate,sa plateasca numai impozitul si sanatatea,eu nu sunt asa sigura ca se poate.
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 09:19, 20 Septembrie 2013
Se platesc toate contributiile (deci si pensia), mai putin somajul.
Apoi pensia i se poate recalcula.




P.S. Daca este angajat cu contract individual de munca, obligatia retinerii si virarii apartine angajatorului si nu sotului dvoastra,
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
multumesc mult pentru raspuns,deci e obligatorie plata contributiei la pensie daca este pensionar...ma intersa deoarece contabila a spus ca nu este obligatoriu si inca luna trecuta nu a calculat contributia la pensie,numai impozitul si sanatatea...a spus asa ca poate sa-i dea diferenta la salar....inseamna ca a gresit
Singura exceptie de la plata este cea a contributiei pentru somaj in cazul pensionarilor care sunt si angajati.
Conform prevederilor Codul fiscal pentru pensionari care au si calitatea de salariat trebuie sa se retina la sursa:
1. impozit venit 16% .
2. CASS= 5,5%
3. CAS
Nu se datoreaza contributia de somaj (angajat, angajator). Angajatorul datoreaza contributia de CAS, CASS, Concedii si indemnizatii, Fondul de risc si accidente.
multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pensionar salariat lauracereantu lauracereantu ce contributii NU trebuie sa mai vireze la bugetul de stat angajatorul pentru salariatul pensionar? (vezi toată discuția)
Plata cass si cas defcon defcon pe fluturasul de salar apare Cass5.5% si CAS 10.5% care din taxe se vor micsora de la 6.5% la 5.5% avind in vedere ca nici o taxa nu este de 6.5% ?????? (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)