avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatia proprietar neclarificata, datorii mari la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatia proprietar neclarificata, datorii mari la intretinere

Buna ziua,

as avea nevoie de un sfat pentru problema pe care urmeaza sa il descriu:
Intr-un bloc exista o garsoniera a carei proprietar nu mai locuieste in locuinta respectiva dar in cativa ani a adunat datorii de peste 110.000 RON (penalizari incluse). Datoriile deja depasesc valoarea reala a garsonierei. Garsoniera apartinea unei persoane in varsta, iar dupa decesul acesteia (in urna cu 8-10 ani) nepotul dansei a locuit in garsoniera fara sa fie inscris pe numele lui, si a reusit sa adune datoriile mai sus mentionate. Momentan garsoniera este pe numele persoanei decedate, nu sa facut succesiunea si rudele nici nu vor sa faca succesiunea. Administratorul asociatiei de proprietari ne-a comunicat faptul ca sa ajuns in justitie dar pana cand nu se face succesiunea nu se poate face nimic. Sincer nu stiu ce sa cred, ce e adevarat si ce e fals.

Mi-e teama ca sa nu se ajunga la datorii mult mai mari. Penalizarile respective cineva va trebui sa le plateasca, presupun ca o sa le plateasca locatarii. Ceva ar trebui sa se faca, trebuie sa existe o lege si pentru astfel de situatii, daca rudele persoanei decedate nu vor sa faca succesiunea atunci ar trebui printr-o hotarare judecatoreasca sa se atribuie locuinta respectiva, asociatiei de proprietari, iar prin valorificarea acestei locuinte sa se reduca din datorii, astfel incat numai diferenta sa se plateasca de catre asociatia de locatari. Daca nu se va face ceva in cel mai scurt timp posibil atunci datoriile o sa creasca si mai mult. Nici nu inteleg cum sa ajuns in situatia asta, oricum nu trebuie sa cautam vinovati ci in schimb sa gasim solutii.

Va multumesc anticipat (in numele meu si a celorlalti locatari din 180 de locuinte) pentru orice sfat care ar putea solutiona aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 19:46, 20 Septembrie 2013
dati in judecata mostenitorii.
Eu as introduce o actiune care sa aiba ca obiect acceptarea in mod tacit a succesiunii, de catre nepotul care a locuit in garsoniera si obligarea acestuia la plata datoriilor.
Din cate s-a mai discutat pe forum, vis-a-vis de speta prezentata, as. proprietari (creditorul), poate initia procedura de succesiune. In ce fel, nu stiu sa va spun, insa ar trebui sa apelati la serviciile unui avocat sau notar care sa va „ghidoneze” actiunea.
Intr-adevar, ati stat pasivi prea multa vreme (conducerea as. prop.), dar as vrea sa va intreb:
- cam care ar fi debitele lunare pentru o garsoniera, in conditiile in care in locuinta nu mai locuieste nimeni? la noi pentru un apartament cu 3 cam. - nelocuit, costurile comune sunt in mod obisnuit de cca 22 lei/luna; daca se fac reparatii, desigur costurile cresc pe masura;
- cunoasteti cat de cat persoana care a locuit (nepotul)? acesta poate fi facut responsabil de „paguba”, alaturi de raposata;
Succes!
Va multumesc frumos pentru sfaturi.

Problema e ca datoriile s-au acumulat din perioada cand proprietara garsonierei a decedat. Momentan datoriile sunt de 50.000-60.000 RON si penalizarile aferente. Chiar daca nu mai exista un anume consum, eventual in fiecare luna se adauga cate o suma infima, suma totala tot creste datorita penalizarilor. Anul trecut era de 80.000-90.000 RON, anul acesta pana in data de azi sa majorat pana la 110.000 RON, deci intr-un an si cateva luni sa majorat cu 20.000 RON. Cu cat suma e mai mare cu atat creste mai mult (nu stiu exact cate procente reprezinta penalizarile din suma totala sau numai din datorii fara a se calcula penalizare pentru penalizari)
Persoana care a locuit in garsoniera nu l-am vazut de mai bine de 1 an. Administratorul a contactat persoanele respective (sunt mai multi frati), iar raspunsul a fost ca pe dansii nu ii intereseaza si nu vor sa faca succesiunea.

E destul de complicata situatia. Cred ca asociatia de locatari va scapa de aceasta problema cu niste costuri foarte mari care vor fi repartizate in cheltuielile lunare pe un termen mai lung.
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
mister1983, utilizator
Intr-o speta similara, aici pe forum a fost dat sfatul ca Asociatia sa deschida actiune contra mostenitorilor pentru a-i obliga sa faca succesiunea. Puteti, eventual, cere ca mostenitorii sa renunte la garsoniera in favoarea Asociatiei, in contul datoriilor.
Nu sunt sigur daca acest lucru este posibil, fiindca un bun fara mostenitori revine dupa lege statului. Dar, daca statul devine propietar va trebui sa preia si datoria si nu prea cred ca autoritatilor le va conveni situatia.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante si penalizari Viking89 Viking89 Am si eu o nelamurire legat de asociatie..in 2013 tatal meu nu a mai platit asocitatia,si tot asa s-au adunat..iar cand am merg anul trecut sa platesc mi s-a ... (vezi toată discuția)
Ocupare ''abuziva'' imobil cu proprietar decedat Studentanonim Studentanonim Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat cum ar trebuii procedat corect si cat mai .... legal pentru urmatoarea situatie : locuiesc cu chirie ... (vezi toată discuția)
Restante intretinere proprietar decedat dana florea dana florea 1. Ce poate face Asociatia de proprietari pentru a recupera sumele datorate pentru intretinere in situatia urmatoare: - Proprietarul apartamentului, fara ... (vezi toată discuția)