avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire servitute de trecere

Buna ziua,

detín un teren pe care este construit un imobil, in urmatoarele conditii:
- parcela mea nu are iesire la drumul public, ci trece prin alt teren. Eu am primit judecatorial drept de servitute de 3m (in 2008) pe care mi-am tras utilitatile, servitute pentru care eu despagubesc proprietarul din fata mea cu o chirie anuala
- in spatele meu este un alt teren ce apartine unui alt proprietar, ce este la acest moment doar livada. Pentru acest teren eu am acordat notarial servitute de trecere, nestingherit cu piciorul, pentru care nu sunt inca despagubit.
Acest proprietar doreste sa construiasca acum un imobil.

M-a interesat la primarie si proprietarul terenului din spatele meu poate primi autorizatie de construire daca are acordata servitute de trecere de 4 m si nu de 3 asa cum am acordat eu.

Intrucat:
- eu platesc chirie pentru servitutea din fata
- sunt acum in situatia de a renunta la mai mult teren care va deveni servitute (de la 3 m latime, la 4 m, cat solicita priamria ca masina de pompieri sau salvare sa aiba acces) , diferrenta la care renunt este de 44 m2

intreb daca:
- sunt indreptatit sa cer despagubire teren de la proprietarul din spate , resp. 44m2 cat am pierdut eu prin schimbarea cerintelor primariei
si
- chirie deoarece si eu la randul meu platesc chirie pe servitutea pe care o utilizez
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 01:15, 21 Februarie 2018
misidinu a scris:

Buna ziua,

detín un teren pe care este construit un imobil, in urmatoarele conditii:
- parcela mea nu are iesire la drumul public, ci trece prin alt teren. Eu am primit judecatorial drept de servitute de 3m (in 2008) pe care mi-am tras utilitatile, servitute pentru care eu despagubesc proprietarul din fata mea cu o chirie anuala
- in spatele meu este un alt teren ce apartine unui alt proprietar, ce este la acest moment doar livada. Pentru acest teren eu am acordat notarial servitute de trecere, nestingherit cu piciorul, pentru care nu sunt inca despagubit.
Acest proprietar doreste sa construiasca acum un imobil.

M-am interesat la primarie si proprietarul terenului din spatele meu poate primi autorizatie de construire daca are acordata servitute de trecere de 4 m si nu de 3 asa cum am acordat eu.

Intrucat:
- eu platesc chirie pentru servitutea din fata
- sunt acum in situatia de a renunta la mai mult teren care va deveni servitute (de la 3 m latime, la 4 m, cat solicita priamria ca masina de pompieri sau salvare sa aiba acces) , diferrenta la care renunt este de 44 m2

intreb daca:
- sunt indreptatit sa cer despagubire teren de la proprietarul din spate , resp. 44m2 cat am pierdut eu prin schimbarea cerintelor primariei
si
- chirie deoarece si eu la randul meu platesc chirie pe servitutea pe care o utilizez

cat platiti chirie pt servitute? D-voastra puteti solicita chirie daca nu au trecut 3 ani, dreptul de despagubire este prescriptibil
NCC Art. 618
(2) Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire servitute de trecere misidinu misidinu Buna ziua, detín un teren pe care este construit un imobil, in urmatoarele conditii: - parcela mea nu are iesire la drumul public, ci trece prin alt ... (vezi toată discuția)
Inchiriat teren fara drum de acces Mar188 Mar188 Am 2 terenuri . 1= 200 m2 si 2=500 m2. Cel de 500 m2 nu are acces la drum public si se afla in spatele celui de 200 m2 care are construit o constructie de 100 ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)