Intrucat este pe deplin proprietar , poate dispune de acest bun imobil dupa cum doreste : poate decide daca il inchirieza sau nu.
Se poate adresa judecatoriei , justificand o oarecare urgenta , cerand evacuarea pe calea ordonantei presedintiale.
Va poate pune in vedere sa parasiti bunul imobil si in lipsa unei asemenea hotarari judecatoresti.
In primul rand, proprietarul imobilului nu va poate evacua fara a avea o hotarare judecatoreasca definitiva daca dv. nu plecati de buna voie. Acesta trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 10/2001 coroborate cu cele ale O.U.G. nr. 40/1999.
In mod corect, nu ati putut cumpara imobilul in baza Legii nr. 112/1995 atata timp cat exista un litigiu intre cel care revendica imobilul si cel care detinea in numele statului roman acel imobil, litigiu care s-a finalizat, aşa cum aţi afirmat, prin câştigarea imobilului de către fostul proprietar tabular.
Deoarece aţi fost chiriaş al statului, prin încheierea unui contract de închiriere în baza Legii nr. 5/1976, a Legii nr. 17/1994, a O.U.G. nr. 40/1999 şi a O.U.G. nr. 8/2004, contract care va expira, presupun la 08.04.2009, proprietarul trebuie să vă notifice prin executor să încheiaţi un contract de închiriere, în termenele şi în condiţiile prevăzute de Legea nr. 10/2001 şi O.U.G. nr. 40/1999. Dacă nu vă conformaţi cerinţelor impuse de lege, respectiv în termen de 60 de zile de la primirea notificării prin executor, nu veti raspunde proprietarului că doriti încheierea unui contract de închiriere sau nu vă prezentati pentru încheierea acestuia, numai atunci proprietarul poate avea calea unei ordonanţe presedintiale pentru evacuarea dv. (cererea de ordonanta poate fi depusă chiar dacă nu se justifică îndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute pentru ordonanta presedintiala, deoarece aceasta este o cale speciala prevazuta de O.U.G. nr. 40/1999). Dupa judecarea si admiterea acesteia, proprietarul va poate evacua.
Daca nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de O.U.G. 40/1999 pentru introducerea ordonantei, proprietarul are la indemana calea unei actiuni de evacuare pe dreptul comun, situatie in care numai dupa admiterea actiunii pe fond va poate evacua cu executorul judecatoresc.
Altfel nu se poate...;)
Contractul de inchiriere pe care l-am avut cu statul roman a incetat cand a fost retrocedata locuinta. Din anul 2001 am facut contracte de inchiriere cu durata de cate 1 an fiecare cu actualul prorietar al imobilului, ultimul dintre acestea urmand sa inceteze la 31 martie 2009. Ceea ce doresc eu de fapt este sa obtin o dovada legala ca nu parasesc imobilul de bunavoie ci obligata de circumstante si de proprietar, dovada care se poate obtine din cate am inteles doar in urma unui proces civil in urma caruia sa primesc un ordin judecatoresc de evacuare silita, lucru cu care proprietarul nu este de acord ptr. ca " ar dura prea mult" si el nu mai e dispus sa astepte. Va rog dati-mi o parere avizata despre ce ar trebui sa fac in mod concret. MULTUMESC!