carmen nicolae a scris:
Contractul de inchiriere pe care l-am avut cu statul roman a incetat cand a fost retrocedata locuinta. Din anul 2001 am facut contracte de inchiriere cu durata de cate 1 an fiecare cu actualul prorietar al imobilului, ultimul dintre acestea urmand sa inceteze la 31 martie 2009. Ceea ce doresc eu de fapt este sa obtin o dovada legala ca nu parasesc imobilul de bunavoie ci obligata de circumstante si de proprietar, dovada care se poate obtine din cate am inteles doar in urma unui proces civil in urma caruia sa primesc un ordin judecatoresc de evacuare silita, lucru cu care proprietarul nu este de acord ptr. ca " ar dura prea mult" si el nu mai e dispus sa astepte. Va rog dati-mi o parere avizata despre ce ar trebui sa fac in mod concret. MULTUMESC!
Avand in vedere precizarile de mai sus, situatia se prezinta astfel:
Proprietarului nu-i mai sunt incidente dispozitiile Legii nr. 10/2001 si nici ale O.U.G. nr. 40/1999, ci ale dreptului comun in materia locatiunii.
Astfel, pentru ca la data de 31.03.2009 expira contractul de inchiriere incheiat cu actualul proprietar, iar acesta v-a notificat ca nu doreste sa reinnoiasca acest contract, variantele posibile sunt urmatoarele:
- plecati de buna voie, asa cum este stipulat in contract, daca proprietarul v-a notificat ca nu mai este de acord cu reinnoirea contractului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea duratei contractului,
- nu plecati de buna voie, caz in care proprietarul este obligat a introduce o cerere de evacuare, pe dreptul comun (ordonanta presedintiala nu se poate pune in discutie!), iar la solutionarea acesteia prin admiterea actiunii de evacuare, pentru lipsa de titlu, veti pleca de buna voie si veti plati si cheltuielile de judecata sau va va executa silit atat cu privire la evacuare, cat si la plata cheltuielilor de judecata. In aceasta situatie, dupa introducerea actiunii, veti putea incheia o tranzactie care va va folosi la Primarie pentru acordarea prioritatii in acordarea unei locuinte sociale, iar proprietarul se va alege cu locuinta evacuata;
- nu plecati de buna voie, iar proprietarul nu va da in judecata pentru evacuare, atunci veti continua sa locuiti in imobilul in litigiu si sa achitati in continuare chiria care era perceputa si pana atunci de catre proprietar.
Dv. alegeti varianta mai favorabila dv. ;)