avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirias in casa retrocedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirias in casa retrocedata

Locuiesc intr-o casa ce a fost retrocedata si care fusese expropriata in baza dec.223/74. Retrocedarea a avut temei juridic in contextul in care fostul proprietar nu a achitat-o integral inainte de imigrarea in SUAin 1983-84? Acum el nu mai doreste sa-mi inchirieze locuinta si vrea sa plec de buna voie. Ce se intimpla daca refuz?Ma poate forta sa parasec locuinta fara ca el sa obtina un ordin judecatoresc in acest sens? Legea 1/2009 ma poate proteja chiar daca eu nu am apucat sa cumpar acest imobil, desi locuiesc la aceasta adresa din 1990. In 1996 la intrarea in vigoare alegii 112 situatia juridica a apart. era neclara din pct de vedere juridic in sensul ca fostul asa-zis proprietar se judeca cu statul , iar la finalizarea litigiului a dobindit proprietatea.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:37, 26 Martie 2009
carmen nicolae a scris:

Contractul de inchiriere pe care l-am avut cu statul roman a incetat cand a fost retrocedata locuinta. Din anul 2001 am facut contracte de inchiriere cu durata de cate 1 an fiecare cu actualul prorietar al imobilului, ultimul dintre acestea urmand sa inceteze la 31 martie 2009. Ceea ce doresc eu de fapt este sa obtin o dovada legala ca nu parasesc imobilul de bunavoie ci obligata de circumstante si de proprietar, dovada care se poate obtine din cate am inteles doar in urma unui proces civil in urma caruia sa primesc un ordin judecatoresc de evacuare silita, lucru cu care proprietarul nu este de acord ptr. ca " ar dura prea mult" si el nu mai e dispus sa astepte. Va rog dati-mi o parere avizata despre ce ar trebui sa fac in mod concret. MULTUMESC!

Avand in vedere precizarile de mai sus, situatia se prezinta astfel:
Proprietarului nu-i mai sunt incidente dispozitiile Legii nr. 10/2001 si nici ale O.U.G. nr. 40/1999, ci ale dreptului comun in materia locatiunii.
Astfel, pentru ca la data de 31.03.2009 expira contractul de inchiriere incheiat cu actualul proprietar, iar acesta v-a notificat ca nu doreste sa reinnoiasca acest contract, variantele posibile sunt urmatoarele:
- plecati de buna voie, asa cum este stipulat in contract, daca proprietarul v-a notificat ca nu mai este de acord cu reinnoirea contractului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea duratei contractului,
- nu plecati de buna voie, caz in care proprietarul este obligat a introduce o cerere de evacuare, pe dreptul comun (ordonanta presedintiala nu se poate pune in discutie!), iar la solutionarea acesteia prin admiterea actiunii de evacuare, pentru lipsa de titlu, veti pleca de buna voie si veti plati si cheltuielile de judecata sau va va executa silit atat cu privire la evacuare, cat si la plata cheltuielilor de judecata. In aceasta situatie, dupa introducerea actiunii, veti putea incheia o tranzactie care va va folosi la Primarie pentru acordarea prioritatii in acordarea unei locuinte sociale, iar proprietarul se va alege cu locuinta evacuata;
- nu plecati de buna voie, iar proprietarul nu va da in judecata pentru evacuare, atunci veti continua sa locuiti in imobilul in litigiu si sa achitati in continuare chiria care era perceputa si pana atunci de catre proprietar.
Dv. alegeti varianta mai favorabila dv. ;)
am si eu o situatie asemanatoare: locuiesc intr-o casa cu chirie. in 1996 conform angajatilor primariei nu era in litigiu. apoi a aparut cineva care a revendicat-o insa cererea i-a fost respinsa conf 112.- asazisul proprietar are depus un contract de vinzare cumparare cu ipoteca CEC, insa la emigrarea proprietarului in germania era achitata doar jumatate, cealalta jumatate fiind achitata de consiliul local. apoi a aparut legea 10 si in septembrie 2008 am fost instiintat ca i se restituie in natura. este corect daca nu a achitat-o integral? eu conform legii i-am trimis o notificare prin executor precum ca vreau sa inchei un contract de inchiriere dar se taraganeaza si as vrea sa stiu ce pericole sunt din acest punct de vedere. contractul cu primaria expira in 2011, daca are vreo importanta. ce ma puteti sfatui avind in vedere experienta dumneavoastra? va multumesc
Stimate domn(doamna), imi cer o mie de scuze dar nu am timp sa va raspund in aceasta seara. Dar va promit ca va voi raspunda maine dupa-amiaza. Va multumesc ca ati manifestat interes fata de problema mea si va voi ajuta cu tot ce pot din experienta mea ptr ca stiu foarte bine cum e sa nu te invete nimeni nimic sau sa-ti intinda nimeni o mana de ajutor. O seara buna!
Carmen Nicolae
Stimata doamna consultant, va multumesc din tot sufletul pentru toate precizarile si sfaturile extrem de concise si la obiect. Carmen Nicolae
carmen nicolae a scris:

Stimata doamna consultant, va multumesc din tot sufletul pentru toate precizarile si sfaturile extrem de concise si la obiect. Carmen Nicolae

Sa ne comunicati cum s-a solutionat problema dv. pentru a se confirma sau nu variantele propuse de mine.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)
Punere în posesie apartament prin ordonanþã preºedenþialã. Marta Tot Marta Tot Un moştenitor are hotărâre def.şi irev. pentru retrocedarea unui imobil. Unul dintre ocupanţii unui apartament din imobil a moştenit apartamentul de la o ... (vezi toată discuția)
Notificare chirias .....termen? bobetoni bobetoni Trebuie sa evacuez nishte chiriasi....dintr-un imobil....am trimis notificare prin executor...pentru a le pune la dispozitie un alt spatiu...nu s-au ... (vezi toată discuția)