avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Momentul de la care incepe sa curga termenul de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie

situatia de fapt:
a avut loc un accident de circulatie in care au fost implicate doua autoturisme, accident in care a decedat atat cel vinovat cat si alte persoane.
La data de 03.03.2010 procurorul de caz a dat rezolutia de neincepere a urmaririi penale pentru unul dintre conducatorii auto (fiind nevinovat) cat si neinceperea urmaririi penale pentru soferul vinovat intrucat a intervenit decesul faptuitorului , art. 10 lit.g, c.p.p.
La data de 18.09.2013 , mostenitorii pasagerilor decedati in respectivul accident , au formulat o cerere la parchet , moment la care l-i s-a comunicat pentru prima oara rezolutia cu solutia mentionata mai sus.
Intrebarea mea este;
Mai sunt rudele victimelor in termen sa formuleze o acctiune civila pentru obtinerea despagubirilor civile? De la ce moment a inceput sa curga termenul de prescriptie pentru ei?
multumesc
Cel mai recent răspuns: praporgescu , utilizator 20:53, 20 Septembrie 2013
Termenul in civil este de 3 ani.
Daca au cunoscut autorul termenul a inceput sa curga de la data accidentului.
Dar impotriva cui formulati actiune daca vinovatul este decedat?
potrivit dreptului comun , in caz de deces al faptuitorului, raspunderea civila se transfera la mostenitori , raspunderea penala se stinge . Procesul il facem impotriva mostenitorului care vor introduce in proces asiguratorul de raspundere civila .
Intrebarea este , daca mai suntem in termen, ei afland acum doua zile , la cerere, cine a fost vinovat de producerea accidentului. Avea procurorul obligatia sa comunice rezolutia si rudelor victimelor ?
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri accident auto adibaiacos2003 adibaiacos2003 in anul 2007 urmare unui accident auto, in care conducator auto era o un cetatean care a si decedat , mi-a murit sotia. De atunci, politia autostrazii a ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lalishuka lalishuka Am primit o rezoluţie de neincepere a urmăririi penale împotriva autorului accidentului rutier în care a murit tatăl meu(accident de muncă rutier). În ... (vezi toată discuția)
Accident in tramvai mixi64 mixi64 acum un an am fost victima unui accident intr-un tramvai care a ramas fara frane. in urma impactului foarte violent ( avea viteza cam de 70Km/h ) am suferit o ... (vezi toată discuția)