avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conducere auto cu permisul suspendat - procedura, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Conducere auto cu permisul suspendat - procedura, consecinte

Buna , sunt ne-fericitul unui incident rutier,de genul : in zilele trecute am contestat un proces verbal prin care mi se suspenda dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice,la finalizarea procesunul NU am asistat,hotararea judecatoreasca NU am primit,iar eu am condus linistit. Am fost oprit de catre un echipaj de la rutiera,pe motiv de neincadrarea mea corecta la semafor,iar la verificare permisul meu figura ca fiind suspendat in baza hotararii de judecata anterioare,repet,hotarare de care eu habar nu aveam,nu am mai fost cercetat penal,nu am cazier,conduc de peste 20 de ani,nu am consumat alcool :deloc:, sunt administrator de firma(deci incadrat in munca) sunt familist si pot sa fiu exemplul pentru multi.. mentionez ca am implinit 39 ani,iar actele masinii erau total in regula si nici o abatere,doar atat: conducere cu permisul suspentat,desii permisul NU mi la cerut nimeni si era la mine !!!! Ce risc ,daca va rog frumos ???
Vi s-a intocmit dosar penal, care se poate finaliza fie in faza de urmarire penala fie cu trimiterea dvs in judecata, unde daca veti fi condamnat permisul se va anula in urma hotararii ramase definitive.
Permisul vi se restituie doar in conditiile art.219 din HG 1391/2006:
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 86*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 86 se abrogă.

#B
Multumesc frumos pentru raspuns si recunosc ca imi este de un mare ajutor,desii taaare greu cu termenii astia ai D-vstra (judiciari) fiind in noapte,destul de tarziu cand am postat,am uitat sa precizez ca prin hotararea anterioara mi sa suspendat doar temporar,adica 30 zile permisul de conducere,ori cum legea este cam aceeasi din cate am inteles,
Sunt un om cat se pote de onest si nu sunt interesat sa mint, stiam de existenta procesului la tribunal,doar EU am contestat un proces verbal de contraventie,problema este ca m-au purtat vreo 1,5 ani la tribunal,pana m-am saturat,(nu sau prezentat martorul politiei,sunt altele mai importante,nu am ajuns eu destul de repede,etc,etc. ceea ce ma facut sa las sa se sfarseasca din oficiu,NICI NU mas fi gandit ca in Romania zilelor de azi,cu atatea e-mailuri,mesaje,internet (gratis) nu ma va anunta cineva de aceasta hotarare ,doar am depasit demult faza in care se trimitea posta prin porumbelul cu plicu,n cioc !,patania mea,deja.....am auzito la f. multe persoane,probabil trebuie sa moara cineva,precum Ionut,copilul mancat de caini,ca sa se faca ceva si in privinta asta,banuiesc ca in cauza anterioara,prin absurd,daca se hotara ca eu sa fac inchisoare (pentru calcarea unei linii continue) nu ma lasau asa....de-a vati-ascunselea, in urmatoarea secunda erau la usa mea !! Doamne ce Romanie si ce Romani avem in tara asta !
Va multumesc inca o data si va zic ca am ramas uimit de rapiditatea cu care mi-ati raspuns,mai rar asemenea oameni,pacat ca in Romania zilelor noastre asemenea oameni se pierd pe drumurile mamei noastre EU. deoarece noi,astia-laltii,suntem asa de chiori incat nu va vedem,din ne-fericire ai vedem pe aia care ne promit "marea cu sarea" inca o data RESPECT !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce mi se va intampla dorinelutu dorinelutu mia fost suspendat dreptul de a conduce pe 30 de zile si am condus autovehiculul pe o distanta de 15 km ma oprit politia si mia facut dosar can o sami iau ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pdnu pdnu va rog respectuos un raspuns la problema mea. Am avut o suspendare permis pe care am contestat o in instanta la tribunalul vrancea si am pierdut procesul.am ... (vezi toată discuția)
15 puncte de penalizare supendare permis ionitaAdrian ionitaAdrian am acumulat 15 puncte si mi sa supendat permisul nu am avut cum sa iau la cunostinta despre suspendare si mi sa prelugit cu inca o luna deci 60 de zile au ... (vezi toată discuția)