avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti

Un minor in varsta de 10 ani a fost incredintat mamei prin hotarare definitiva si irevocabila in urma cu 2 ani (minorul avand la acea vreme varsta de 8 ani). Intre timp mama l-a abandonat, iar tatal a intentat proces pentru executarea autoritatii parintesti. Minorul, in prezent se afla la tata, nedorind sa mai locuiasca cu mama. Insa, pana la solutionarea cauzei, se afla pe rol hotararea de acum 2 ani. Minorul a fost audiat de instanta unde a declarat ca vrea sa ramana la tata. Problema este ca mama desi stie ca propriul copil nu o mai doreste ea insista sa-l ia impotriva dorintei lui. E legal sa poata face asta chiar daca minorul nu vrea sa mearga la ea? Ce poate face tatal daca constata intr-o zi ca mama a luat copilul cu forta desi, cum am mentionat anterior, pe rol este un proces in care tatal a cerut exercitarea autoritatii parintesti cu domiciliul la el si copilul a fost audiat in camera de consiliu unde a declarat ca vrea sa locuiasca cu tata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:07, 21 Septembrie 2013
Daca minorul refuza sa mearga la mama, aceasta nu il poate lua cu forta!
Am inteles asta. Insa, ce poate face tatal daca totusi aceasta ignora faptul ca minorul nu mai doreste sa mearga la ea si il ia impotriva vointei lui? Poate face o plangere la politie? Multumesc.
Pana sa aveti o alta hotarare jud, exista o hotarare privind incredintarea minorului, hotarare ce trebuie respectata. Nu vreti s-o respectati, mama poate face plangere pt nerespectarea masurilor de incredintare a copilului, art 307 cp.
Va puteti adresa instantei pt a cere schimbarea locuintei minorului, sa locuiasca cu tatal provizoriu, pana ca instanta sa hotarasca in dosarul aflat pe rol, sa aveti o alta hotarare.

Problema este ca minorul nu mai doreste sa plece declarand asta in camera de consiliu in dosarul care este pe rol acum. Asadar, nu se pune problema ca tatal are rea vointa; copilul nu vrea sa plece in acest moment, ori, el ca tata nu il poate alunga, e normal, nu? Si, in primul rand gandesc, trebuie sa se respecte decizia copilului indiferent de dorinta mamei care prin atitudine isi impune vointa ei inaintea vointei si binelui copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
ContSters278923, utilizator
Copilul la 10 ani nu decide. Isi exprima dorinta, are si argumentele lui, insa nu el decide unde sta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate prin ordonanta presedentiala? glo glo prin hotarare judecatoreasca minorul de 12 ani este incredintat mamei. Aceasta e plecata in strainatate,lasind minorul in baza unei procuri bunicii. Ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vasilache-florinache vasilache-florinache Sunt tata, iar in urma divortului am obtinut custodia copiilor, o fata si un baiat. Acum, fata, la varsta de 15 ani si jumatate a ales sa mearga sa locuiasca ... (vezi toată discuția)
Schimbare tutela pethrem pethrem Sora mea de 13 ani doreste sa locuiasca in Spania cu mama ei. Locuim impreuna cu tatal nostru de la divortul parintilor. Relatia intre tata si noi nu a fost ... (vezi toată discuția)