avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act partaj voluntar bunuri fara cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act partaj voluntar bunuri fara cadastru

Buna ziua,

Anul trecut s-a intocmit un act de partaj voluntar la notariat pentru o casa si 2 terenuri. Notarul era ales de una dintre parti. Notarul nu a solicitat cadastru si intabulare pentru niciunul dintre bunuri. Aceste bunuri nu erau intabulate. Ulterior am aflat ca nu se pot instraina terenuri sau case fara cadastru si intabulare. Ce se poate face in aceasta situatie? Este valabil aces act de partaj voluntar in situatia in care au fost instrainate bunuri ce nu aveau cadastru si intabulare?
Multumesc pentru interes,
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 17:19, 23 Septembrie 2013
Faceti cadastru si intabulare apoi un act tot autentic care confirma actul de partaj si care se va intabula impreuna cu actul de partaj, calculandu se si taxele ANCPI.
Ma sfatuiti sa fac cadastru si apoi sa refac actul de partaj? In situatia de fata acel act de partaj este valabil? Adica poate reprezenta act de proprietate pentru mostenitori, pentru bunurile care au reiesit din el?Poate fi in vreun fel contestat acel act de partaj, bunurile din el nefiind intabulate, de catre unul din mostenitori?
Actul de partaj prin atribuirea de loturi distincte persoanelor care au fost in indiviziune nu inseamna instrainare, si la intocmirea acelui act nu era obligatorie documentatia cadastrala.

Abia dupa ce persoanele respective care au obtinut fiecare lotul pe care si l-a dorit intentioneaza sa instraineze (vinzare sau donatie) bunul sau, trebuie intocmita documentatia cadastrala fara de care nu se poate incheia un act autentic (la notariat).

Instrainarea fara documentatie cadastrala sau incheiata sub forma unui act de mana , in ambele situatii este nula.
Potrivit NCC actul de partaj este constitutiv de drepturi deci este nevoie de cadastru si intabulare.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsuri. Am totusi cateva nelamuriri, si daca as face acum cadastru si intabulare, nu as putea face inca un act tot autentic care sa confirme actul initial de partaj, deoarece relatiile s-au deteriorat si nu se doreste. Ceilalti mostenitori pot sa atace acest act de partaj, cerand sa se refaca partajul nefiind intabulate bunurile la momentul intocmirii partajului?Evident daca s-ar reface partajul se doreste o alta distribuire a bunurilor..cam aceasta e miza.

Alte discuții în legătură

Pentru partaj voluntar la notar , titlu de proprietate comun ... Maria20211 Maria20211 Pentru partaj voluntar la notar , Titlu de Proprietate comun 3 moștenitori, 7 parcele distincte, noi luam fiecare anumite parcele , fără sa alipim sau ... (vezi toată discuția)
Parcelare, cedare intre frati. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF In urma cu cativa ani am inceput o operatiune de parcelare. Topograful a depus documentatia la ANCPI, dar nu a finalizat si intabulat la cartea funciara. ... (vezi toată discuția)
Se poate face partaj folosind schite de cadastru? lauradafina lauradafina Buna ziua. In urma decesului tatalui meu, am hotarat sa facem succesiunea bunurilor imobile. In titlu figureaza 3 suprafete de teren aflate in extravilan si 3 ... (vezi toată discuția)