avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica a imobilului fara acordul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica a imobilului fara acordul proprietarilor

Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru programul de reabilitare termica a locuintelor, desi acesta nu a fost supus aprobarii locatarilor. Administratorul si presedintele imobilului au incercat sa manipuleze oamenii, prezentandu-le acest program drept unul obligatoriu, prevalandu-se de un articol al altui act normativ – Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari – potrivit caruia proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru "modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii". Eu stiu ca participarea la programul de reabilitare termica se face numai in functie de vointa proprietarilor. Pe de alta parte, fondul de rulment care ni s-a perceput este dublu fata de suma pe care ar trebui sa o avem potrivit HG nr. 1588/2007 (care mentioneaza ca fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul lunii calendaristice din an cu cheltuielile cele mai mari). De pilda, suma cea mai mare pe care am platit-o la intretinere intr-o luna a fost de 300 lei, iar fondul de rulment pe care am fost obligata sa-l platesc in urma reactualizarii se ridica la 550 lei. Rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot reclama aceste abuzuri (in fond, ilegalitati grave) comise de administratia imobilului si daca persoanele din Comitetul asociatiei sunt pasibile de vreo pedeapsa. Multumesc
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 08:46, 8 Aprilie 2009
Faceti o adresa catre presedintele asociatiei in care contestati sume atat pentru reabiliotare cat si pentru fondul de rulment si solicitati sa dea explicatii, baza de calcul, baza legala, hotararea adunarii generale sau decizia comitetului, etc.
Va asteptam cu raspunsul la sesizarea dv.
Va multumesc pentru raspuns. Voi face aceasta sesizare, insa cred ca este mai bine sa o fac dupa Adunarea generala a asociatiei, careva avea loc sambata, 28 martie (poate unele aspecte se vor lamuri atunci).
Presedintele a procedat bine in ceea ce priveste "manipularea", de fapt constientizarea locatarilor referitor la reabilitare, conform Legii 230/2007. Administratorul, prin insasi natura meseriei sale, este obligat sa cunoasca tot ce este la zi (legislatie) legat de asociatie si sa comunice comitetului, locatarilor. Pana la aparitia OUG nr. 18 din martie 2009 privind cresterea performantei energetice a blocului, cand mergeai la primarie sa iei informatii sau sa depui dosarul pentru reabilitare trebuia sa faci dovada ca ai cartea tehnica a blocului si ca ai o cota parte din banii pentru aceasta actiune. Din aceasta cauza, probabil presedintele a demarat stransul banilor pentru a nu pierde timpul, urmand a va anunta la adunarea din martie. Incercati, pana duminica sa cititi si Normele Metodologice de aplicare a Ordonantei 18/2009 cu anexele sale pentru a stii daca va implicati sau nu in acest program. Va recomand ca la AG sa propuneti sa se faca un tabel nominal ( in afara de PV al adunarii) cu semnaturile celor care vor sau nu vor sa faca reabilitarea blocului. Tot Legea 230/2007 prevede si sanctionarea celor care nu vor sa ia masuri pentru mentinerea blocului in stare de siguranta.
In cazul cand nu va lamuriti la AG cu celelalte abuzuri mergeti in str. Lucretiu Patrascanu la biroul asociatii proprietari, la parter, din cadrul primariei si depuneti o sesizare.
Succes!
Multumesc pentru raspunsul foarte elaborat. Asa voi face.
Din cate am inteles, Normele metodologice de aplicare a OUG Nr. 18/2009 nu au fost inca publicate.

Alte discuții în legătură

Program de reabilitare termica blocuri cameliaborangic cameliaborangic ca prprietar este obligatoriu sa participi la programul de reabilitare termica (vezi toată discuția)
Reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit ancady2003 ancady2003 Buna ziua, Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv. Asociatia de proprietari de unde apartin, doreste sa reabiliteze termic blocul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fonduri asociatie locatari d73m d73m la blocul nostru s-a hotarat ca toti locatarii sa beneficieze din fondurile asociatiei de locatari de instalarea de tamplarie termopan pt izolarea mai buna a ... (vezi toată discuția)