Buna ziua, sotul meu a lucrat la primarie intre anii intre 1972-1976 ca casier cca. 3 ani si 8 luni). Secretarul primariei i-a eliberat 5 adeverinte cu vechimea lucrata insa nici o adeverinta nu este la fel nu se potriveste nici perioada si nici salariile. In prima adeverinta s-a mentionat ca i s-a retinut cota pentru pensie. In celelalte adeverinte secretarul mentioneaza ca nu i s-a retinut cota pentru pensie (deoarece am facut o plingere la parchet impotriva lui ca a falsificat hotaririle consiliului local) fapt pentru care nu i s-a recunoscut vechimea. Nu stim cum sa procedam sa i se recunoasca perioada lucrata la primarie. Trebuia angajatorul in acea vreme sa plateasca cota pentru pensie?M-as bucura pentru un raspuns. Multumesc
1. - In acea perioada contributiil pentru pensie erau platite de angajator.
- Nu se putea ca angajatorul sa nu platesca deoarece Banca Nationala (in acea vreme), si nu numai ea,verifica toate platile catre stat.
2. Salariatii platea numai contributiile pentru pensie suplimentara.
3. Asa ca adeverinta trebuie sa contina numai salariile avute in acea perioada si, eventual, contributia pentru pensie suplimentara platita de salariat.
4. - In carnetul de munca nu are inregistrata si acea perioada?
- Daca este inregistrata nu mai are nevoie de adeverinta.
Va multumesc din suflet pentru raspuns dumneavoastra dar secretarul mentioneaza cu rea intentie in adeverinte ca nu i-a fost retinuta sotului meu cota pentru pensie. Carte de munca nu s-a intocmit in acea perioada. Cum ar trebui sa fie intocmita o asemenea adeverinta exista un model de adeverinta?
1. V-am spus ca nu avea cum sa i se retina din salariu contributia pentru pensie pentru ca nu se faceau asemenea retineri.
2. Contributia pentru pensie era platita numai de angajator.
3. Adeverinta trebuie sa contina salariile pe fiecare luna iar la sfarsit sa spuna ca primaria a platit contributia pentru pensie conform legislatiei in vigoare in acei ani.