avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Buna ziua, sotul meu a lucrat la primarie intre anii intre 1972-1976 ca casier cca. 3 ani si 8 luni). Secretarul primariei i-a eliberat 5 adeverinte cu vechimea lucrata insa nici o adeverinta nu este la fel nu se potriveste nici perioada si nici salariile. In prima adeverinta s-a mentionat ca i s-a retinut cota pentru pensie. In celelalte adeverinte secretarul mentioneaza ca nu i s-a retinut cota pentru pensie (deoarece am facut o plingere la parchet impotriva lui ca a falsificat hotaririle consiliului local) fapt pentru care nu i s-a recunoscut vechimea. Nu stim cum sa procedam sa i se recunoasca perioada lucrata la primarie. Trebuia angajatorul in acea vreme sa plateasca cota pentru pensie?M-as bucura pentru un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters238389 , utilizator 19:08, 22 Septembrie 2013
1. - In acea perioada contributiil pentru pensie erau platite de angajator.
- Nu se putea ca angajatorul sa nu platesca deoarece Banca Nationala (in acea vreme), si nu numai ea,verifica toate platile catre stat.

2. Salariatii platea numai contributiile pentru pensie suplimentara.

3. Asa ca adeverinta trebuie sa contina numai salariile avute in acea perioada si, eventual, contributia pentru pensie suplimentara platita de salariat.

4. - In carnetul de munca nu are inregistrata si acea perioada?
- Daca este inregistrata nu mai are nevoie de adeverinta.
Va multumesc din suflet pentru raspuns dumneavoastra dar secretarul mentioneaza cu rea intentie in adeverinte ca nu i-a fost retinuta sotului meu cota pentru pensie. Carte de munca nu s-a intocmit in acea perioada. Cum ar trebui sa fie intocmita o asemenea adeverinta exista un model de adeverinta?
1. V-am spus ca nu avea cum sa i se retina din salariu contributia pentru pensie pentru ca nu se faceau asemenea retineri.

2. Contributia pentru pensie era platita numai de angajator.

3. Adeverinta trebuie sa contina salariile pe fiecare luna iar la sfarsit sa spuna ca primaria a platit contributia pentru pensie conform legislatiei in vigoare in acei ani.
Nu avea cum sa nu i se retina contributia pentru pensia suplimentara in acea perioada.

Pentru adeverinta de vechime puteti folosi modelele de adeverinta agreate de catre ITM.
[ link extern ]
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime - temei legal contributii gina.lucia gina.lucia Am un fost angajat care a lucrat in perioada 1992-1994 cu functia de mecanic agricol. Trebuie sa ii completez o adeverinta de vechime in vederea pensionarii. ... (vezi toată discuția)
Contributia cas in anii 1972-1977 gaby83 gaby83 Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Am fost angajatul primariei ca casier-remizer in anii 1972-1977. Nu mi s-a intocmit carnet de munca in acea vreme iar in ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna consemn la domiciliu? macovei_m macovei_m Buna ziua, As aprecia daca mi-ati putea da niste sfaturi referitoare la urmatoarea problema: sunt pensionar dar am cerut de la angajatorul meu o adeverinta cu ... (vezi toată discuția)