avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata prin conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata prin conventie civila

Buna seara!
Angajatorul imi propune sa fiu platita conform CIM in care figureaza suma minima pt studii superioare iar restul prin conventie civila. Care sunt avantajele/dezavantajele pentru angajat si angajator?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 23 Septembrie 2013
In mod correct fata de ambele parti semnatare ale contractului de munca, precum si in mod legal, salariul este trecut COMPLET in contractul de munca, dar este decizia dvs daca acceptati.
@ butterfly_1976

Avantajele nu prea aveti in conditiile in care incheiati o conventie civila. (se pot enumera aici : o mai mare libertate in privinta timpului de lucru, nu necesita de cele mai multe ori prezenta la biroul angajatorului in mod frecvente.).
Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica neautorizata, angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept.

Dezavantaje :
- activitatea in baza unei conventii civile nu constituie vechime in munca
- nu aveti aceleasi drepturi ca un salariat: zile libere de sarbatoare, concediu de odihna, asigurarea controlului medical. In cazul unui accident in timpul activitatii, angajatorul nu isi asuma responsabilitatea, nefiind obligat de lege.

Conventia civila se incheia pentru orice activitate care trebuie sa aiba caracter ocazional, trecator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate incheiere contract partial gabinemo gabinemo Buna seara. Am urmatoarea intrebare. Ce fel de contract de munca (sau alta forma de angajare) pot sa inchei cu un SRL, pentru lucru trimestrial. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)
Contract civil vs. contract de munca Princessin Princessin Poate sa-mi zica cineva care sunt avantajele si dezavantajele contractului civil fata de contracul de munca. Eu sunt angajata cu contract civil pe un post la ... (vezi toată discuția)