avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz in cazul in care angajatorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile stabilite rin c.i.m.

Buna ziua.
Ma 'cert' de azi dimineata cu o colega al carei sot lucreaza la o firma si caruia de 2 luni nu-i mai plateste salariile.
Patronul l-a sfatuit pe sotul colegei sa-si dea demisia pentru ca nu mai are bani.
Alta solutie nu am vazut nici eu, insa colega il sfatuieste pe sot sa nu-si dea demisia din doua motive: o data ca: isi pierde dreptul la salariile care nu le-a primit pe ultimele doua luni (intrucat, zice ea, prin demisie se renunta la tot), iar a doua ca daca isi da demisia trebuie sa stea obligatoriu in preaviz altfel isi pierde de tot toate drepturile.#-o
De azi dimineata ma cer cu ea (i-am arata si articolele din codul muncii) si i-am spus ca Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. .
Deasemenea poate face la ITM reclamatie pentru neplata salariilor si o actiune in instanta, dupa sedinta de informare privind medierea.
Va rog sa o convingeti (asteptam toti raspunsul dumneavoastra) ca sotul dumneaei, in ultima instanta, trebuie sa plece de la acest patron si ca are dreptul la despagubiri pentru neplata salariilor pentru aceste ultime doua luni, la despagubire pentru concediul de odihna neefectuat, la despagubire pentru intarzierea nejustificata a platii drepturiloe salariale.
Daca se duce in instanta, zice ea, instanta iar spune: "ca nu putem sa-l obligam pe patron sa-ti plateasca salariile din urma intrucat nu ai semnat lichidarea si nu ai stat in preaviz...ti-ai pierdut drepturile".
Multumesc. (o alta colega o sustine in ceea ce spune).#-o
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
codulmuncii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 23 Septembrie 2013
Buna ziua,
Haideti sa ne lamurim. Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile legale, angajatul poate solicita incetarea contractului de munca fara termen de preaviz, aceasta neexonerandu-l pe angajstor de plata drepturilor salariale sau in legatura cu salariul generate de raportul de munca.
Lb romana: chiar daca pleaca de la angajator, acesta tot trebuie sa il plateasca. Angajatul, in virtutea legii, nu poate renunta la drepturile sale garantate de lege. Demisia nu inseamna renuntarea la drepturile salariale, ci doar renuntarea la locul de munca.
Plata de despagubiri este posibila cu decizia instantei, mai cu seama daca se aduc si dovezi de prejudiciu cauzat prin neplata salariilor.
Va multumesc din suflet. Acum citim toti raspunsul dumneavoastra, dar colegele tot nu sunt convinse.
...
Alta solutie nu am vazut nici eu, insa colega il sfatuieste pe sot sa nu-si dea demisia din doua motive: o data ca: isi pierde dreptul la salariile care nu le-a primit pe ultimele doua luni (intrucat, zice ea, prin demisie se renunta la tot), iar a doua ca daca isi da demisia trebuie sa stea obligatoriu in preaviz altfel isi pierde de tot toate drepturile
....


- Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Prin urmare , demisia produce efecte numai fata de loculk de munca , nu si fata de drepturile salariale care trebuie sa fie achitate pana la incetarea c.i.m. de catre angajator, conform art.40 alin.2 C.mun.

- Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta fara preaviz in urmatoarele situatii : acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) sau daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.)

Intarzierea nejustificata a platii salariului da dreptul salariatului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului. In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.

Instanta de judecata este singurul organ al statului care il poate obliga pe angajator.
nikol.ilea a scris:

... Angajatul, in virtutea legii, nu poate renunta la drepturile sale garantate de lege...


Acest aspect este aplicabil numai in cazul in care prin contractul individula de munca s-au stabilit prevederi contrare legii care stabileste drepturi pentru salariat.
Spre exemplu, daca in contractul de munca partile au stabilit ca renunta la concediul de odihna atunci sunt aplicabile prevederile art. 38, art. 57 si art. 144 alin. (2) din codul muncii, iar un posibil proces s-ar intemeia in baza acestor articole.
Daca in c.i.m. este trecut in mod legal si corect numarul zilelor de concediul de odihna, iar angajatorul nu i-ar acorda concediu salariatului respectiv, atunci nu mai sunt aplicabile prevederile articolelor mai sus mentionate, ci ale art. 146 alin. (4) sau art. 253 alin. (1) din codul muncii, in cazul unui proces.
Un exemplu.
In continuare colegele mele tot nu sunt convinse.
Aspectul invocat de colega noastra este incident si daca prin contractul individula de munca nu s-au stabilit prevederi contrare legii care stabileste drepturi pentru un salariat.

Art. 38 instituie interdictia renuntarii de catre salariat, atat la drepturile care ii sunt fixate prin lege, cat si la drepturile nascute din contractul individual sau colectiv de munca.

Alte discuții în legătură

Preaviz mitzu1988 mitzu1988 As dori sa imi dau demisia la zi de la firma la care lucrez. Patronul imi cere sa merg in preaviz chiar daca m a pus sa predau tot echipamentul de protectie. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu demisia jannette_amalia jannette_amalia am avut contract de 4 ore dar lucram 16 ore pe zi, doua cu doua zile. mi-am dat demisia pe 14 august, si patronul mi-a cerut sa stau in preaviz, am lucrat 3 ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu Alexiarom Alexiarom mi-am dat demisia de la o firma fara a respecta preavizul,iar patronul spune ca nu imi va plati drepturile salariale pe ultima luna.el poate demonstra cu ... (vezi toată discuția)