...
Alta solutie nu am vazut nici eu, insa colega il sfatuieste pe sot sa nu-si dea demisia din doua motive: o data ca: isi pierde dreptul la salariile care nu le-a primit pe ultimele doua luni (intrucat, zice ea, prin demisie se renunta la tot), iar a doua ca daca isi da demisia trebuie sa stea obligatoriu in preaviz altfel isi pierde de tot toate drepturile
....
- Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Prin urmare , demisia produce efecte numai fata de loculk de munca , nu si fata de drepturile salariale care trebuie sa fie achitate pana la incetarea c.i.m. de catre angajator, conform art.40 alin.2 C.mun.
- Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta fara preaviz in urmatoarele situatii : acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) sau daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.)
Intarzierea nejustificata a platii salariului da dreptul salariatului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului. In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
Instanta de judecata este singurul organ al statului care il poate obliga pe angajator.