avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia simulata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia simulata

S-a incheiat un act de vanzare-cumparare prin care mama transfera dreptul de proprietate asupra unui imobil, copilului sau. Nu exista o plata efectiva ci doar achitarea de taxe notariale. Reclamantul sustine ca acest caz este unul de "donatie simulata" facut in detrimentul sau (desi dreptul a fost obtinut de mama prin succesiune) Cum se poate dovedi in instanta "donatia simulata" si cum se poate formula apararea in acesta situatie?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters296710 , utilizator 07:32, 24 Septembrie 2013
Este foarte greu sa demonstrezi donatia simulata...sunt necesare probe solide.
Este, intr-adevar, un act de donatie deghizata.Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.

(articolul 1665 din Noul Cod civil, vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi platit)
Vanzarea poate fi anulata chiar si in situatia in care imobilul este dobandit prin succesiune?
Daca imobilul este bun propriu atunci de ce nu pot dispune cui sa-l vand? Este obligatoriu acordul sotului/sotiei?
Multumesc pentru raspunsuri
Doamna, nu ati precizat cine este reclamantul !!!
Daca este sotul mamei si bunul era bun propriu al mamei ( obtinut prin mostenire) , atunci sotul nu trebuie sa-si dea acordul. Mama poate face ce doreste cu bunul sau propriu in timpul vietii.
Actul este anulabil, indiferent de dobandirea dreptului de proprietate prin succesiune ( situatie in care bunul este propriu al unui dintre soti ) , din cauza neplatii pretului.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu valoare de donatie luckyfoxy luckyfoxy Buna ziua. Am umatoarea speta: o mama, proprietara a unui apartament, si-a exprimat dorinta de a face o donatie pentru fiica sa. La notar i s-a explicat ca un ... (vezi toată discuția)
Donatie doar pe 1/2 din apartament ? AlexGM AlexGM Mama mea i-a facut act de vanzare cumparare cu uzul fruct viager surorii mele fara a primii contravaloarea apartamentului. Actul a fost facut intre mama mea si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)